Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární ekologie (KBB / MOLEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBB / MOLEK - Molekulární ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Informační makromolekuly (RNA, DNA, proteiny, polysacharidy), základní postupy odběru a přepravy vzorků pro analýzu z terénu do laboratoře, metody extrakce a uchování informačních makromolekul, principy jejich elektroforetické separace.Základní techniky molekulární biologie, PCR, typy molekulárních markerů (kodominantní, dominatní markery, isozymy, RFLP, RAPD, AFLP, mikrosatelity, SNP polymorfismy, sekvenace, NGS) a základní techniky analýzy genetické variability (indexy genetické variability, faktory ovlivňující genetickou diverzitu).Základní pojmy genetiky populací, měření variability v populacích, Hardy-Weinbergův princip, ustavování rovnováh, disperzní síly narušující rovnováhy (migrace, mutace, selekce, drift, inbríding, asortativní oplození).Genetika a pohlaví, způsoby determinace pohlaví, genetická determinace pohlaví, systémy s odchylkou pohlaví od poměru 1:1, sociální hmyz, determinace pohlaví u ptáků (CHD geny).Evoluce a migrace člověka, eugenické a dysgenické události v jeho vývoji. Moderní eugenická opatření a dysgenické faktory. Rozdíly a charakteristiky ras a etnik.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu je student schopen:- Vysvětlit principy molekulárně ekologických metod a znát jejich aplikace.- Navrhnout koncepci a metodické přístupy pro řešení molekulárně ekologických problémů.

Literatura

Wessner, D. R., Dupont, C., & Charles, T. Microbiology. Hoboken, N.J: Wiley, 2013. ISBN 978-0-471-69434-2.Navrátil M., Navrátilová B., Válová P. Kapitoly z molekulární biologie a genetiky mikroorganismů. Olomouc, 2015. Krebs, J. E., Goldstein, E. S., & Kilpatrick, S. T. Lewin s genes XI. Burlington, Mass: Jones & Bartlett Learning, 2014. ISBN 978-1-4496-5985-1.& Kantartzi, S. K. Microsatellites: methods and protocols. New York, N.Y: Humana Press, 2013. ISBN 978-1-62703-388-6.Alberts, B., Wilson, J., & Hunt, T. Molecular biology of the cell. New York, N.Y: Garland Science, 2015. ISBN 978-0-8153-4432-2.Freeland J. R. Molecular Ecology. 2005.

Požadavky

ústní zkouška v rozsahu přednášek

Garant

RNDr. Petr Nádvorník, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miloslav Kitner, Ph.D.RNDr. Petr Nádvorník, Ph.D.