Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární onkologie (KBB / MONK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBB / MONK - Molekulární onkologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na vysvětlení molekulární podstaty nádorové transformace. Základním tématem je vysvětlení podstaty deregulace signálních drah v maligní buňce. Jednotlivá témata: Onkogeny, tumorové supresory a další signální molekuly v nádorové transformaci, nádorová kmenová buňka, kancerogeneze, model dvou zásahů, predispozice k nádorům, úloha modifikace chromatinu při vzniku nádorů. Apoptóza nádorové buňky. Molekulární mechanismy účinku klasických i cílených protinádorových léčiv. Molekulární podstata rezistence nádorových buněk na cytostatika.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu je student schopen:- Vysvětlit podstatu deregulace signálních drah v maligní buňce. - Vysvětlit a popsat faktory kancerogeneze. - Popsat apoptózu nádorové buňky. - Vysvětlit molekulární mechanismy účinku klasických i cílených protinádorových léčiv.

Literatura

Kolář Z. a kol. Molekulární patologie nádorů. Epava, Olomouc, 2003. Nečas E. a kolektiv. Obecná patologická fyziologie. Karolinum, Praha, 2000. Mendelson J., Howley P.M., Israel M.A., Liotta L.A. The Molecular Basis of Cancer. 2nd edition; W.B. Saunders, 1995.

Požadavky

ústní zkouška v rozsahu probírané látky

Garant

doc. RNDr. Vladimír Divoký, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vladimír Divoký, Ph.D.