Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genetika (KBB / PGSB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBB / PGSB1 - Genetika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie a vývoj. J.G. Mendel. Základní pravidla mendelistické genetiky. Fenotyp a genotyp, dominance a recesivita. Monohybrid, dihybrid, trihybrid, polyhybrid. Vlohové interakce. Dědičnost kvantitativních vlastností. Genetické základy plynulé proměnlivosti. Norma reakce genotypu. Dědičnost a pohlaví. Genetická determinace sexuality u živočichů a rostlin. Hlavní pohlavní typy a jejich význam. Vlastnosti na pohlaví vázané, vlastnosti pohlavím ovládané a vlastnosti pohlavím ovlivněné. Vazba vloh. Chromosomové mapy a jejich sestrojování. Mutace. Spontánní a indukovaná mutageneze. Genetická totipotence buňky a genetické manipulace in vitro na buněčné úrovni. Základy genetiky populací. Hardy-Weinbergův zákon. Autogamní, smíšené a panmiktické populace. Genetický polymorfismus v populacích a mechanismy uchovávání genetické různorodosti. Působení selekce a hlavní selekční mechanismy. Genetika chování. Genetika a rostlinná i živočišná produkce. Dědičnost a pohlaví. Duševní vlastnosti. Molekulární analýza lidského genomu. Dědičnost vybraných vlastností a chorob u člověka. Recentní stav genetického poznání.

Získané způsobilosti

Student bude schopen- shrnout poznatky z oblasti genetiky, vysvětlit techniky genetiky- vést vědeckou diskuzi v širších souvislostech celého oboru.

Literatura

Snustad, D.P., Simmons, M.J. Genetika. Masarykova Univerzita, Brno, 2009. Snustad, D.P. a Simmons,MJ. Principles of Genetics, John Wiley and Sons, Inc. New York, 1999.

Požadavky

Doktorandská zkouška

Garant

Ing. Hana Šimková, CSc.

Vyučující

Ing. Hana Šimková, CSc.