Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z molekulární biologie (KBB / PMBSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBB / PMBSB - Praktikum z molekulární biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Zásady hygieny a bezpečnosti práce v molekulárně biologických laboratořích. Základní konvence, jednotky a terminologie.2) Izolace genomické DNA z rostlinných pletiv, stanovení koncentrace a čistoty (spektrofotometricky, fluorometricky, elektroforéza nukleových kyselin).3) Izolace imunoglobulinů z krevního séra, stanovení MW těžkého a lehkého řetězce IgG, elektroforetické dělení proteinů, měření koncentrace proteinů (Bradfordová, spektrofotometricky).4) Transformace kompetentních baktérií plazmidem, přenos rezistence k antibiotikům, selekce transformovaných bakteriálních kolonií.5) Detekce aryluhlovodíkového receptoru v nádorových buněčných liních (izolace proteinů, SDS-PAGE, westernbloting, imunodetekce).

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu je student schopen:- Aplikovat získané laboratorní zkušenosti ve výzkumu molekulární genetiky. - Provést základní metody molekulárně-biologického výzkumu.- Napsat správě zprávu o experimentu na zvolené téma a diskutovat výsledky.

Literatura

Nečas, O. a kol. Obecná biologie pro lékařské fakulty. H&H, Jinočany, 554 str., 2000. Navrátil, M., Kubaláková, M., Kučerová, L. Sylabus cvičení z molekulární biologie doplněný návody. Raclavský, V. Úvod do základních metod molekulární genetiky. Skriptum LF UP v Olomouci, 1998. Alberts, B., Bray, D., Johnson, A., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., Walter, P. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústi nad Labem, 2000.

Požadavky

100% účast na cvičení, protokoly, zápočtový test

Garant

RNDr. Petr Nádvorník, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Aneta Grycová, Ph.D.RNDr. Petr Nádvorník, Ph.D.Mgr. Dana Šafářová, Ph.D.RNDr. Pavla VálováMgr. Aneta Vávrová, Ph.D.doc. Ing. Radim Vrzal, Ph.D.