Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální virologie (KBB / SVPSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBB / SVPSB - Speciální virologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Viry, bakterií, hub, rostlin, bezobratlých a obratlovců, jejich základní charakteristika a klasifikace. Patogeneze významných virových infekcí, jejich epidemiologie, prevence, kontrolní opatření a terapie. Legislativa vztahující se k virům rostlin a savců. Bakteriofágy jako modelové organismy. Průmyslové a biotechnologické využití virů. Viroidy, satelitní nukleové kyseliny a priony.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu je student schopen:- uvést významné viry bakterií, hub, rostlin, bezobratlých a obratlovců včetně jejich biologických charakteristik a taxonomického zařazení, zná jejich rostlinolékařský, veterinární nebo ekonomický význam- popsat principy preventivních opatření proti šíření významných virů hub, rostlin a živočichů- interpretovat a diskutovat návrhy a realizaci různých intervenčních a prevenčních opatření

Literatura

Astier, S., Albouy, J., Maury, Y., Robaglia, C., Lecoq, H. Principles of plant virology. Science Publishers, Enfield, 2007. Žemla, J., Čiampor, F., Labuda, M. Špeciálna virologie. SAP, Bratislava, 1995.

Požadavky

písemný test v rozsahu přednášek, 70% správně zodpovězených otázek

Garant

prof. RNDr. Milan Navrátil, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Milan Navrátil, CSc.