Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktura a funkce biomakromolekul (KBC / BPOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / BPOL - Struktura a funkce biomakromolekul, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura proteinů. Primární a sekundární struktury. Fibrilární proteiny. Globulární proteiny. Terciární a kvarterní struktura. Určení prostorové struktury pomocí krystalografie a rentgenostrukturní analýzy a pomocí NMR. Skládání proteinů. Protein-protein interakce. Struktura nukleových kyselin. Interakce DNA/RNA-protein. Strukturní a zásobní polysacharidy. Glykoproteiny a proteoglykany. Neuraminová kyselina. Lipidy, lipidové agregáty a biologické membrány. Signální komplexy a signalizace na buněčných membránách.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, diskutovat strukturní parametry proteinů, nukleových kyselin, polysacharidů a lipidů.

Literatura

Voet D., Voet J. G. Biochemie, Victoria Publishing Praha, 1995 (respektive anglická verze). Cooper G. M. The cell. A molecular approach. ASM Press, Washington DC, USA, 1997.

Požadavky

Ústní zkouška - schopnost diskutovat o dvou náhodně vybraných tématech v souvislostech celého předmětu.

Garant

prof. RNDr. Ivo Frébort, CSc., Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Ivo Frébort, CSc., Ph.D.