Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Exper. metody studia obr. reakce rostlin (KBC / EMORR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / EMORR - Exper. metody studia obr. reakce rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivé úlohy cvičení zahrnují protokoly přípravy rostlinného materiálu a praktický design působení různých abiotických a stresových faktorů a přípravu vzorků rostlinných pletiv a extraktů pro následné analýzy spektrofotometrickými, fluorimetrickými, chromatografickými, elektroforetickými a histochemickými metodami:1) Příprava testovaného materiálu a jeho ovlivnění působením stresového faktoru. Pěstování rostlin a jejich vystavení působení stresových faktorů, odběr rostlinného materiálu a jeho uchovávání.2) Příprava protoplastů a buněčných kultur3) Stanovení buněčné hustoty, životnosti, buněčné smrti a regenerace buněčné stěny při působení stresových faktorů.4) Stanovení a lokalizace reaktivních forem kyslíku v rostlinách.5) Stanovení produkce oxidu dusnatého a reaktivních forem dusíku v rostlinných extraktech6) Lokalizace produkce oxidu dusnatého v rostlinných pletivech7) Stanovení produktů peroxidace lipidů v rostlinných extraktech.8) Stanovení celkové antioxidační kapacity v rostlinných extraktech.9) Stanovení aktivity enzymů podílejících se na degradaci aktivních forem kyslíku (askorbátperoxidasa, glutathionperoxidasa, katalasa).10) Stanovení izoenzymového zastoupení peroxidas nativní elektroforézou.11) Stanovení aktivity fenylalaninamoniaklyasy. Lokalizace produkce fenolických látek ligninu v rostlinném pletivu.12) Stanovení volných a vázaných fenolických látek v rostlinných extraktech.13) Stanovení produkce volných a konjugovaných polyaminů metodou HPLC.14) Stanovení nízkomolekulárních a proteinových S-nitrosothiolů v rostlinných extraktech.

Získané způsobilosti

Procvičovat a aplikovat pokročilé postupy a metody stresové biochemie a fyziologie rostlin a tvořivě je používat v praxi.

Literatura

Rodney Boyer. Biochemistry Laboratory.

Požadavky

100% účast na cvičení, písemný test, orientovaný na porozumění studované problematiky a používaných metod.

Garant

doc. Mgr. Marek Petřivalský, Dr.

Vyučující

Mgr. Lucie Kubienová, Ph.D.doc. RNDr. Lenka Luhová, Ph.D.doc. Mgr. Marek Petřivalský, Dr.Mgr. Pavla SatkováMgr. Tereza Tichá