Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie (KBC / KBC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / KBC - Klinická biochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět a organizace klinické biochemie. Terminologie KB a medicíny. Úvod do chemické patologie a interpretace výsledků. Biologický materiál pro klinicko-biochemické vyšetření. Biologická variabilita. Referenční hodnoty. Úvod do klinicko-biochemické analytiky. Laboratorní techniky KB. Preanalytické ovlivnění biochemických vyšetření. Validace metody v KB. Automatizace. POCT. QC Analýza anorganických látek. Analýza nízkomolekulárních organických látek. Analýza bílkovin. Imunoanalýza. Stanovení katalytické koncentrace enzymů. Mechanizace a automatizace v klinické biochemii. Standardizace v klinické biochemii. Patobiochemická část: Struktura buňky. Buněčné a tkáňové lokalizace biochemických procesů. Transportní procesy. Poškození a zánik buňky. Apoptóza. Nádorové bujení. Tumorové markery. Regulace vnitřního prostředí. Funkce ledvin. Vodní hospodářství a elektrolyty. Acidobazická rovnováha a její poruchy. Biochemie jater. Biochemická vyšetření v hepatologii Metabolismus cukrů. Diabetes mellitus. Krev. Bílkoviny krevní plazmy. Vyšetření likvoru. Metabolismus lipidů a lipoproteinů. Onemocnění srdce a hypertenze. Fungování svalu a biochemická vyšetření. Srdce. Atheroskleróza. Kardiomarkery. Regulace nervová a hormonální. Žlázy s vnitřní sekrecí a hormony. Těhotenství a vývoj plodu. Genetická onemocnění. Downův syndrom a dědičné metabolické poruchy a jejich vyšetřování. Lidská výživa a malnutrice. Základy biochemie výživy.Laboratorní cvičení:Odběr krve ve zdravotním zařízení, příprava séra, rozpipetování vzorků a zamražení, seznámení s bezpečnostními předpisy v laboratoři klinické biochemie. Stanovení glukosy a laktátu pomocí biosensoru. Validace metody v KB. Lipidy: stanovení cholesterolu a triacyglycerolů. Stanovení dusíkatých nebílkovinných látek v krvi (močovina, kyselina močová, kreatinin). Stanovení aktivity enzymů v krvi (kreatinkinasa CK, aspartátaminotransferasa AST, hydroxybutyrátdehydrogenasa HBD). Elektroforéza krevního séra. Vyhodnocení elektroforegramu. Vnitřní prostředí - acidobázická regulace, vyšetření poruch acidobázické rovnováhy, stanovení P, Ca a Mg (spektrofotometricky, iontově selektivní elektrody), stanovení bílkovin v krevním séru (celkové bílkoviny, albumin v krevním séru). Toxikologie, kyselá a bázická extrakce moči. detekce pomocí TLC kofein, chinin a některá léčiva. Vyšetření moče, papírky HEPTAPHAN, klasické analytické metody, modelové vzorky moče. Imunochemické metody: Imunoprecipitace, imunoaglutinace,stanovení IgG, ELISA- EVB IgG, Multifunkční diagnostické proužky pro detekci drog, těhotenský test. Stanovení krevní skupiny. Exkurse do laboratoří ve fakultní nemocnici Olomouc na oddělení klinické biochemie.

Získané způsobilosti

Popsat hlavní přístupy užívané v klinické biochemii, demonstrovat jejich využití.

Literatura

Gaw A. a kol. Clinical Biochemistry (2nd ed.), Churchil Livingstone London, 1996. Racek J. Klinická biochemie, 1. vydání, Galén Praha, 1999. Praktikum lékařské chemie a biochemie, UP Olomouc, 1999. . Dvořáčková S. Praktikum lékařské chemie a biochemie, UP Olomouc, 1999. Peprla, J., Kuklínek, P. Přehled laboratorních vyšetření. Ami Studio, 1998.

Požadavky

Ústní test 30 minut, 3 otázky: A zodpovězeny 3 otázky vynikájícím způsobem B zodpovězeny 2 otázky vynikájícím způsobem a 1 s drobnými nedostatkyC zodpovězeny 2 otázky vynikájícím způsobem a 1 s nedostatkyD zodpovězena 1 otázka vynikájícím způsobem a 2 s nedostatkyE zodpovězeny 3 otázky s nedostatkyF nezodpovězena jedna otázkaPraktické cvičení z klinické biochemie:Aplikovat a procvičovat základní postupy a metody v klinické biochemii. Aplikovat metody v praxi.

Garant

prof. RNDr. Tomáš Adam, Ph.D.doc. RNDr. Ludmila Zajoncová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Tomáš Adam, Ph.D.RNDr. David Friedecký, Ph.D.Mgr. Veronika KubíčkováRNDr. Pavel Lochman, Ph.D.Ing. Dalibor Novotný, Ph.D.MUDr. Pavla PetrováRNDr. Jitka ProškováMgr. Lucie Roubalovádoc. RNDr. Ludmila Zajoncová, Ph.D.Mgr. Lucie Kubienová, Ph.D.Mgr. Jana Piterková, Ph.D.doc. RNDr. Ludmila Zajoncová, Ph.D.