Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní technika (KBC / LABT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / LABT - Laboratorní technika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Roztoky: výpočet koncentrace, ředění roztoků kyselin a zásad, vážení. Pufry (ústojné roztoky) a jejich příprava: výběr vhodného složení pufru, měření pH. Pipetování. Homogenizace rostlinných a živočišných tkání. Extrakční a precipitační techniky. Filtrace a centrifugace. Zásady práce s centrifugami. Konduktometrie. Membránové separace: dialýza a ultrafiltrace. Lyofilizace. Spektrofotometrická měření: typy UV-Vis spektrofotometrů, fotometrie, absorpční spektra. Chromatografie: odsolování preparátů na koloně Sephadexu G-25. Celulosové iontoměniče a jejich regenerace: plnění chromatografické kolony, chromatografie proteinů na sloupci DEAE-celulosy, gradient pH a iontové síly. Destilace a práce na rotační vakuové odparce. Krystalizace a stanovení bodu tání organických látek. Práce se světelným mikroskopem, příprava mikroskopických preparátů.

Získané způsobilosti

Aplikovat a procvičovat základní laboratorní operace.

Literatura

Ferenčík M., Škárka B. Biochemické laboratórne metódy, Alfa Bratislava, 1981. Pazdera P., Potáček M. Cvičení z metod organické chemie, UJEP Brno, 1987. Peč P. a kol. Laboratorní cvičení z biochemie, UP Olomouc, 2000. Galuszka P., Luhová L. Laboratorní technika pro biochemiky, UP Olomouc, 2003. Anzenbacher P., Kovář J. Metody chemického výzkumu pro biochemiky. MŠ ČSR Praha, 1986.

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu je 100%-ní účast na cvičení (možnost nahrazení do 2 absencí ze závažných důvodů), splnění všech 12-ti experimentálních úloh, vypracování protokolů a splnění závěrečného písemného testu.

Garant

doc. Mgr. Petr Galuszka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Petr Galuszka, Ph.D.Mgr. Tomáš HluskaMgr. Edita HoláskováIng. Kristýna HromadováMgr. Eva JiskrováMgr. Filip KokášMgr. Karolína KubiasováMgr. Mária Šmehilová, Ph.D.Mgr. Josef VrabkaMgr. David Zalabák, Ph.D.