Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z mikrobiologie (KBC / MBC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / MBC - Cvičení z mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, organizace cvičení, bezpečnost práce. Příprava živných médií, sterilizace, desinfekce. Mikroorganismy v prostředí, hodnocení morfologických vlastností mikroorganismů na pevných půdách, charakteristika růstu v bujonu. Očkování a izolace mikroorganismů (aseptická technika, křížový roztěr, diluční technika). Stanovení počtu mikroorganismů (kultivační, mikroskopické). Vliv různých faktorů na růst mikroorganismů. Bakteriální rezistence vůči antibiotikům podmíněná přítomností plazmidové DNA. Fyzikální a chemické metody kontroly mikrobiálního růstu (vliv UV záření, desinfekčních prostředků, testování citlivosti k antibiotikům difúzní metodou, průkaz bakterií štěpících ß-laktamová antibiotika a testování citlivosti vůči těmto antibiotikům diluční metodou). Mikroskopické pozorování mikroorganismů, využití různých barvicích technik. Základy identifikace bakterií: biochemické identifikační testy. Rychlá enzymatická identifikace enterobakterií a druhová identifikace stafylokoků. Mikroorganismy v půdě: průkaz a izolace vybraných půdních mikroorganismů. Bakterie ve vodě: základní mikrobiologický rozbor pitné vody. Mikroorganismy v potravinách: bakterie v jogurtu, základní rozbor masa. Kultivace anaerobů z jogurtu, masa a vody. Eukaryotické mikroorganismy: základní charakteristika kvasinek a vláknitých hub.

Získané způsobilosti

Schopnost aplikace základních mikrobiologických postupů a metod

Literatura

Frébortová J. Laboratorní cvičení z mikrobiologie. Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. ISBN 978-80-244-2139-1.

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu je 100%-ní účast na cvičení (možnost nahrazení do 2 absencí ze závažných důvodů), splnění všech experimentálních úloh, odevzdání správně vypracovaných protokolů, splnění bodového hodnocení testů a protokolů.

Garant

Mgr. Hana Pospíšilová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Lenka Dzurová, Ph.D.Mgr. Katarína MrízováMgr. Hana Pospíšilová, Ph.D.Mgr. Natsaran Saichana, Ph.D.