Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy molekulární biologie (KBC / MBIOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / MBIOZ - Základy molekulární biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Informační makromolekuly, struktura DNA a RNA. Molekulární struktura genů a chromozomů. Replikace DNA. Porovnání replikace u prokaryot a eukaryot. Chyby a opravy DNA. Transkripce. Principy kontroly genové exprese u prokaryout a eukaryot. Regulační sekvence, aktivátory a represory. Zpracování eukaryotní mRNA. Translace. Struktura ribosomů. Genetický kód a jeho význam. Struktura tRNA. Aktivace aminokyselin. Iniciace translace u prokaryot a eukaryot. Elongace. Terminace. Postranslační modifikace proteinů. Chaperony a chaperoniny. Základní metodiky molekulární biologie. Izolace DNA a RNA. Elektroforetická analýza nukleových kyselin. Restrikční analýza DNA, konstrukce restrikční mapy, mapování genomů. Polymerázová řetězcová reakce (PCR) in vitro. Sekvenční analýza DNA, genomové sekvenování. Northern a Southern hybridizace. Klonovací strategie, přenos DNA do bakteriálních a eukaryotických buněk. Příprava rekombinantní proteinů. Cílená mutageneze. Transgenní organismy.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy užívané v molekulární a buněčné biologii.

Literatura

Voet, D., Voetová, J.G. Biochemie. Victoria Publishing, Praha.(1990) (1990) Monoclonal antibodies in biotechnology: theoretical and practical aspects. Cambridge University Press. . Ferenčík, M. a kol. Biochemické laboratórne metódy, ALFA, Bratislava 1989. Alfa Bratislava, 1981. McCullough, K., Spier, R.E. Monoclonal antibodies in biotechnology: theoretical and practical aspects. Cambridge University Press 1990. Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí nad Labem, 2001.

Požadavky

Pro absolvování zkoušky je podmínkou absolvování písemného testu (15 otázek, 1,5 hodiny) s hodnocením minimálně 20 z 30 možných bodů.

Garant

prof. RNDr. Ivo Frébort, CSc., Ph.D.doc. Mgr. Petr Galuszka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Petr Galuszka, Ph.D.Mgr. Mária Majeská čudejková, Ph.D.