Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Napříč právním řádem ČR (KBC / NPRCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / NPRCR - Napříč právním řádem ČR, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivé přednášky budou postupně uvádět studenta do systému českého právního řádu do oblasti veřejného i soukromého práva, se zaměřením na problematiku ochrany duševního vlastnictví i ve vztahu k EU, vč. praktických příkladů a anglické terminologie základních pojmů práva duševního vlastnictví. Rozsah výuky je12x 2h, ukončeno kolokviem.Jednotlivá témata:1) Základy, prameny a historie práva2) Základy soukromého práva - 1.část3) Základy soukromého práva - 2.část4) Závazkové právo a právo obchodních korporací5) Právní vztahy v podnikání - pracovní právo, živnostenské právo, hospodářská soutěž6) Systém veřejného práva - finanční a správní právo, právo životního prostředí7) Trestní právo - základní instituty8) Trestní právo II.9) Základy práva Evropské unie, problematika průmyslového vlastnictví a licencí10) Právní prostředí v oblasti průmyslových práv11) Prosazování práv z duševního vlastnictví12) Jak přihlásit patent a užitný vzor v České republice a v zahraničí

Získané způsobilosti

Po absolvování toho předmětu budou studenti schopni se orientovat v českém právním řádu, zejména v oblasti nového občanského zákoníku, ochrany práv duševního vlastnictví, pracovně-právních vztazích a obchodním právu, což přispěje k jejich lepšímu postavení při výběru svého budoucího povolání.

Literatura

Zákon č. 262/2006, zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích). Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích).

Požadavky

Pro ukončení předmětu studenti musí úspěšně absolvovat závěrečný písemný test.

Garant

Mgr. Petra Jungová

Vyučující

Mgr. Petra Jungová