Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Primární metabolismus a reg. mechanismy (KBC / PGSA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / PGSA1 - Primární metabolismus a reg. mechanismy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura a funkce proteinů. Enzymy. Základní pojmy a kinetika. Katalytické strategie. Regulační strategie. Enzymy a hemoglobin. Sacharidy. Lipidy a buněčné membrány. Glykolýza a glukoneogeneze. Citrátový cyklus. Oxidativní fosforylace. Světelné reakce fotosyntézy. Calvinův cyklus a pentosafosfátová dráha. Metabolismus glykogenu. Metabolismus mastných kyselin. Obrat proteinů a katabolismus aminokyselin. Biosyntéza aminokyselin. Biosyntéza a odbourávání nukleotidů. Replikace DNA, rekombinace a oprava. Syntéza RNA a jeich funkce. Syntéza proteinů. Funkce tRNA, mRNA a ribosomů. Prokaryotní a eukaryotní syntéza proteinů. Inhibitory biosyntézy proteinů. Kontrola genové exprese. Represe katabolitem, atenuace - zeslabení a riboswitches - změna struktury mRNA. Nástin genové regulace u eukaryot. Integrace a regulace savčího energetického metabolismu.

Získané způsobilosti

Integrovat poznatky, shrnout příčiny a následky v primárním metabolismu

Literatura

Voet D., Voet, Judith G., Pratt, Charlotte W. Fundamentals of Biochemistry. New York, 2006. ISBN 0-471-21495-7.BERG J.M., TYMOCZKO J. L., STRYER L.. Biochemistry. New York, USA, 2007. ISBN 0-7167-8724-5.

Požadavky

Komise - zkouška - úspěšné zvládnutí odpovědí na tři širší otázky.

Garant

prof. RNDr. Pavel Peč, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Peč, CSc.