Předmět Chemie proteinů (KBC / PGSB8)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / PGSB8 - Chemie proteinů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Analýza proteinů, stanovení charakteristik (Mr, pI, podjednotkové složení). Stanovení koncentrace proteinů. Počítačové programy pro predikci vlastností proteinů na základě údajů z databází, server ExPASy. Separace proteinů ve směsích - chromatografické a elektroforetické techniky. Detekční techniky pro proteiny. Spektroskopická analýza proteinů. Proteinová krystalografie, krystalizace proteinů, RTG difrakční analýza, fázový problém a jeho řešení. NMR spektroskopie proteinů, vícerozměrné NMR techniky, přiřazování spekter. Hmotnostní spektrometrie proteinů, stanovení molekulové hmotnosti, analýza posttranslačních modifikací, využití hmotnostní spektrometrie pro studium 3-D struktury (ligandy, bifunkční činidla pro tvorbu křížové vazby). Sekvenční analýza proteinů, Edmanova chemie, hmotnostní spektrometrie (fingerprinting, de novo sekvencování). Počítačové modelování struktury proteinů, databáze proteinových struktur. Studium proteinů v nevodném prostředí, enkapsulace, mikroemulze, příprava agregátů lipid-protein (ELA). Techniky imobilizace proteinů. Enzymové reaktory, biosenzory. Chemické a enzymové modifikace proteinů. Modifikace za účelem zvýšené termostability, odolnosti vůči proteolýze, modulace aktivity a specifity enzymů. Činidla pro specifickou modifikaci aminokyselin. Nízkomolekulární modifikační činidla, činidla pro křížovou vazbu (crosslinking). PEGylace proteinů, navázání jiných hydrofilních polymerů. Umělá glykosylace proteinů. Analýza rozsahu modifikace.
Získané způsobilosti
Objasnit hlavní aspekty chemie proteinů, predikovat chemické vlastnosti proteinů.
Literatura
Howard, G.C., Bron, W.E. Modern protein chemistry. Practical Aspects. CRC CRC Press, Boca Raton, FL, USA, 2002. ISBN 0-8493-9453-8.
Požadavky
předpokláda se schopnost vést vědeckou diskuzi v širších souvislostech celého oboru
Garant
prof. Mgr. Marek Šebela, Dr.
Vyučující
prof. Mgr. Marek Šebela, Dr.