Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biologie a fyziologie (KBC / SZZOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / SZZOB - Obecná biologie a fyziologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecná charakteristika živých soustav- obecné vlastnosti organismů- hierarchické uspořádání stavby těl2. Buňka- b. prokaryotní a eukaryotní- b. rostlinné a živočišné- stavba pro- a eukaryotní buňky3. Rostlinná pletiva- pletiva nepravá a pravá- pletiva dělivá a trvalá- pletiva podle funkce- systémy pletiv4. Systém pletiv krycích- v primární stavbě (kořen, stonek, list)- v sekundární stavbě (kořen, stonek)5. Systém pletiv vodivých- v primární stavbě- v sekundární stavbě (druhotné tloustnutí)6. Systém pletiv základních- podle umístění- podle funkce7. Rostlinné orgány vegetativní- kořen (vnější stavba, vnitřní stavba, metamorfózy, význam)- stonek (dtto)- list (dtto)8. Rostlinné orgány generativní- květy, opylení, oplození, květenství- plody, plodenství, semena9. Živočišné tkáně- tkáně epitelové (podle tvarů buněk, podle vrstevnatosti, podle funkce)- tkáně pojivové (vazivové chrupavkové, kostní, trofické)- tkáně svalové (hladká, příčně pruhovaná, srdeční)- tkáně nervové a smyslové10. Orgány a orgánové soustavy živočichů a jejich funkce (fylogenetické přehledy)- soustavy tělního pokryvu- soustavy opěrné a pohybové (svalové)- soustavy trávící, dýchací, oběhové, vylučovací, rozmnožovací, nervové a smyslové- soustavy žláz s vnitřní sekrecí (endokrinní)11. Tělesné tvary rostlin a živočichů- tvary rostlinných těl (thallus, kormus, příčiny vývoje)- tvary živočišných těl (souměrnost, adaptace, konvergence, divergence)

Získané způsobilosti

Úspěšným absolvováním budou ověřeny a potvrzeny znalosti disciplíny získané v průběhu studia

Literatura

Literatura uvedená u předmětu LRR/OBBC.

Požadavky

Požadavkem je prokázat na základě teoretického i praktického studia znalosti a schopnost orientace v problematice zkoušeného oboru.

Garant

doc. RNDr. Lenka Luhová, Ph.D.