Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do biochemie (KBC / UBCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / UBCH - Úvod do biochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Aminokyseliny a jejich chemické vlastnosti. Ionizace funkčních skupin, disociační konstanta a isoelektrický bod. Proteinogenní aminokyseliny. Esenciální aminokyseliny. Peptidová vazba, Ramachandranův diagram. Významné přírodní a syntetické peptidy (např. insulin, ACTH).2. Pojmy protein, proteom a proteomika. Vláknité a globulární proteiny, membránové proteiny. Aminokyselinová sekvence. Čtyři úrovně proteinové struktury, predikce a určování proteinové struktury. Pojem strukturní doména. Interakce v proteinové molekule. Základní metody biochemického studia proteinů.3. Pojem enzym. Význam enzymů jako biokatalyzátorů. Princip katalýzy, teorie zámku a klíče, teorie indukovaného přizpůsobení, katalytický tunel. Koenzymy a kofaktory. Vitamíny a stopové prvky. Substráty a inhibitory enzymů. Enzymová aktivita. Enzymový katalog.4. Chemické reakce v živých systémech. Pojem Gibbsova energie, entalpie a entropie. Endergonní a exergonní reakce. Makroergické sloučeniny. Spřažené reakce. Receptory a vazebné proteiny.5. Sacharidy, lipidy, nukleové kyseliny. Chemická struktura a terminologie. Glykogen, škrob, glykoproteiny. Fospolipidy a glykolipidy. Biologické membrány. Sekvence nukleových kyselin, genetický kód. Dvojšroubovice DNA. Struktura RNA. Enzymová degradace sacharidů, lipidů a nukleových kyselin.6. Pojem primární a sekundární metabolismus. Metabolomika. Vrozené poruchy metabolismu. Degradační metabolismus (katabolismus) a zisk energie. Biosyntéza látek (anabolické reakce). Význam glykolýzy, glukoneogeneze a pentosafosfátové dráhy.7. Pyruvátdehydrogenasová reakce a tvorba acetylkoenzymu A. Význam cyklu kyseliny citronové. Anaplerotické a kataplerotické děje. Pasteurův efekt.8. Pojem redoxní potenciál. Dýchazí řetězec, buněčné dýchání. Chemiosmotická teorie tvorby ATP. Protonový gradient a protonmotivní síla. Rozpojovače oxidační fosforylace.9. Princip degradace proteinů. Proteolytické enzymy a jejich význam pro proteomiku. Pepsin, trypsin a chymotrypsin. Principy odbourání uhlíkaté kostry aminokyselin, související metabolické poruchy (fenylketonurie, cystinurie aj.). Adrenalin a pojem hormonální regulace. Glutamin a glutamátdehydrogenasa. Močovinový cyklus.10. Odbourání a biosyntéza mastných kyselin. Ketolátky a jejich význam. Steroidní látky, kortikoidy. Degradace nukleových kyselin, kyselina močová, zásadní dědičné poruchy purinového metabolismu.11. Buněčný cyklus. Nekróza a apoptóza. Replikace DNA. Transkripce a transkriptom. Ribozomální aparát. Proteosyntéza u prokaryot a eukaryot - rozdíly. Transferové RNA, iniciační a elongační faktory. Posttranslační modifikace. Buněčný transport proteinů.12. Fotosyntéza. Rostlinné pigmenty a fotosyntetický aparát. Pojem C3, C4 a CAM rostliny. Ribulosabisfosfátkarboxylasa. Calvin-Bensonův cyklus.

Získané způsobilosti

Studenti porozumí biochemii a získají znalosti o biomolekulách a základních principech metabolismu a jeho regulace.

Literatura

VOET D., VOET J. G. Biochemie. Praha, 1995. Koolman J, Roehm KH. Color Atlas of Biochemistry, 2. vydání. Elektronická encyklopedie Wikipedia. Kolektiv. Oxford Dictionary of Biochemistry. New York, 2000.

Požadavky

Úspěšné složení písemné zkoušky - získání alespoň 60% bodů.

Garant

prof. Mgr. Marek Šebela, Dr.

Vyučující

prof. Mgr. Marek Šebela, Dr.