Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a biochemie potravin (KBC / VBP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBC / VBP - Výživa a biochemie potravin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy biochemie výživy (chemická energie, respirační kvocient, energetický ekvivalent, bazální metabolismus, základní živiny). Rozdělení potravin. Nutriční hodnota (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a voda). Přídatné látky (barviva, konzervanty, emulgátory, polyfosfáty aj.). Kontaminanty (polyaromatické uhlovodíky, mykotoxiny, aminy, polyaminy, alergeny, rezidua léčiv, těžké kovy aj.).Aminokyseliny a bílkoviny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, metody stanovení.Enzymy v potravinách - výskyt, biochemie, fyziologie. Změny a vliv na zpracování potravin.Sacharidy a cukerné deriváty v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, metody stanovení.Tuky a lipidy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, žluknutí tuků, kažení potravin, metody stanovení v potravinách, oxidované lipidy ve výživě, význam pro biochemii potravin.Minerální látky - rozdělení, jejich funkce. Biochemické a fyziologické vlivy minerálních látek v potravinách, metody stanovení v potravinách.Vitaminy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin, metody stanovení.Hormony v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků - význam pro biochemii potravin.Látky s antioxidačními účinky, metody měření antioxidační aktivity se zaměřením na analýzu potravin.Cizorodé látky (xenobiotika) v potravinách.Antibiotika - použití v lékařství, zemědělství, potravinářství.Geneticky modifikované potravinyMalnutrice (parentrální a enterální výživa). Vyhlášky a legislativa.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní postupy a metody v biochemii potravin.

Literatura

Hálková, J., Rumíšková, M., & Rieglová, J. (2001). Analýza potravin. Újezd u Brna: Ivan Straka. Simpson. (2012). Food Biochemistry and Food Processing. Fodran, P. (2011). Chémia potravín. Bratislava: Slovenská technická univerzita.

Požadavky

Písemný test jedna hodina, 25 otázek: splněno nejméně 16 otázekA zodpovězeno 24 otázekB zodpovězeno 22 otázekC zodpovězeno 20 otázekD zodpovězeno 18 otázekE zodpovězeno 16 otázekF zodpovězeno méně jak 16 otázek

Garant

doc. RNDr. Ludmila Zajoncová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ludmila Zajoncová, Ph.D.