Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fluorescenční metody ve fotosyntéze (KBF / PGSFM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBF / PGSFM - Fluorescenční metody ve fotosyntéze, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Typy luminiscencí, Jablonského schéma pro organické molekuly. Kvantově chemické metody výpočtu molekuly chlorofylu a interpretace absorpčního spektra. Fluorescence, fosforescence a zpožděné emise světla chlorofylu v modelových systémech. Fluorescence chlorofylu a, chlorofylu b a karotenoidů. Parametry fluorescence in vivo. Spektra emise a excitace při různých teplotách, jejich interpretace a použití. Reabsorpce fluorescence a její řešení. Fluorescenční indukční jev (velmi rychlý, rychlý a pomalý), Centra QB- redukující a neredukující, alfa, beta a další centra. Zhášení fluorescence - fotochemické a nefotochemické. Parametry stanovované z indukčních křivek a indukce zhášení a jejich interpretace. Fluorescenční teplotní křivka, její fáze, parametry a jejich interpretace. Kinetika fluorescence v ps a ns oblasti, doba života. Polarizace a koherence fluorescence chlorofylu. Experimentální metody měření jednotlivých parametrů fluorescence chlorofylu.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Amesz, J., Hoff, A. J. Biophysical Techniques in Photosynthesis. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Boston, London, 1996. Kaplanová M., Nauš J., Vacek K. Fyzikální základy fotosyntézy. SPN, Praha, 1987. Papageorgiou C. C., Govindjee (ed.). Chlorophyll a Fluorescence. A signature of Photosynthesis. Springer, Dordrecht, 2004. Govindjee. Sixty-three Years Since Kautsky: Chlorophyll a fluorescence. Aust. J. Plant Physiol. 22: 131-160, 1995.

Garant

doc. RNDr. Dušan Lazár, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Dušan Lazár, Ph.D.