Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vědy o hlasu, řeči a sluchu (KBF / PGSHR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBF / PGSHR - Vědy o hlasu, řeči a sluchu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Anatomie a fyziologie hlasového a řečového ústrojí, dýchací cesty a hrtan, chrupavčitá kostra, svaly a nervy ovládající nastavení hlasivek, struktura hlasivek, nastavení výšky a síly tónu.- Anatomie a fyziologie dýchání.- Akustika hlasu a řeči - hlas jako akustický signál, základy akustiky, kmity a vlny, tvorba hlasu a řeči v hlasovém ústrojí člověka, teorie zdroje a filtru.- Tvorba samohlásek v dutinách vokálního traktu, rezonance dutin, akustické rozlišení samohlásek - formanty.- Objektivní a subjektivní vlastnosti tónu, sluchové pole, základy psychoakustiky (frekvence vs. výška tónu, akustický tlak, hladina akustického tlaku, hladiny stejné hlasitosti [fon]).- Sluch: anatomie sluchového orgánu (vnější, střední a vnitřní ucho), teorie slyšení, vnitřní a vnější vláskové buňky, vzdušné a kostní slyšení.- Metody vyšetření sluchu, základy audiologie: sluchové zkoušky ladičkami, audiogram, tympanografie, otoakustické emise, BERA.- Sluchové vady a jejich korekce, sluchadla.- Akustický záznam hlasu a řeči - zařízení pro záznam hlasu, druhy mikrofonů a jejich charakteristiky, požadavky na vlastnosti mikrofonů (frekvenční charakteristika, směrová charakteristika, proximity efekt, dynamický rozsah - šum a přebuzení), předzesilovač a jeho nastavení pro záznam hlasu, analogově-digitální převod (vzorkovací frekvence, bitové rozlišení), typy zvukových souborů (wav, mp3 a další), spojovací kabely a konektory.- Akustické vlastnosti hlasu a řeči - frekvence, síla a spektrum (pravidelnost hlasu - perturbace, jitter, shimmer, tři typy hlasů z hlediska pravidelnosti a jejich rozpoznání, energie hlasu, intenzita, hladina intenzity, hladina akustického tlaku, vliv vzdálenosti mikrofonu od úst, vliv místnosti, kalibrace záznamu akustického tlaku).- Kmitání hlasivek.- Hlasové rejstříky: terminologie, vnímání rejstříků zpěvákem a posluchačem, tvorba hlasových rejstříků - 4+1 faktorů (hlasivky a jejich kmitání, vokální trakt, subglotický trakt a zpětné vazby na kmity hlasivek), spojité a náhlé přechody mezi rejstříky, teorie nelineární dynamiky, bifurkace hlasu, přeskoky z hrudního rejstříku do falzetu a subharmonická fonace, charakteristický interval přeskoku mezi hrudním a falzetovým rejstříkem, módy kmitání hlasivek.- Hlasový rozsah člověka a jeho měření, hlasové pole.- Mikrofony, Akustické a fyziologické metody vyšetření hlasu: snímání mikrofonem, spektrální analýza, elektroglotografie, pneumografie, pneumotachografie, laryngoskopie, videokymografie, fotoglotografie, přímé a nepřímé měření subglotického tlaku.- Hlasové poruchy a principy jejich léčby, hlasová hygiena.- Řeč: samohlásky versus souhlásky, artikulace, akustická analýza řeči, spektroskopie, automatické rozpoznávání řeči.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na prohloubení znalostí v oboru věd o hlasu, řeči a sluchu.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

English: literature will be supplied by Dr. Švec. Palková, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha: Karolinum, 1994. Dršata, J. a kol. Foniatrie - hlas, Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2011. Pdf přednášek. Titze, I. R. Principles of voice production (second printing). Iowa City, IA: National Center for Voice and Speech, 2000. Švec, J. Studium mechanicko-akustických vlastností lidského hlasu. PřF UP Olomouc, 1996. Vybrané časopisecké publikace. Sedláček, K. Základy audiologie. Státní zdravotnické nakladatelství, Praha, 1956. Mrázková, E., Mrázek, J., Lindovská, M. Základy audiologie a objektivní audiometrie. Medicínské a sociální aspekty sluchových vad, Ostrava: Ostravská univerzita, Zdravotně sociální fak., 2006.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené problematiky.

Garant

RNDr. Jan Švec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan Švec, Ph.D.