Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktura a funkce biomakromolekul (KBF / STBM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBF / STBM - Struktura a funkce biomakromolekul, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: Vymezení obsahu a definice molekulární biofyziky. Mezimolekulární síly. Termodynamika přeměn v biologických systémech - stručný přehled.2. Struktura a funkce nukleových kyselin: Struktura monomerních složek nukleových kyselin. Primární a sekundární struktura DNA. Stabilita DNA. Kruhová DNA.3. Neobvyklé struktury nukleových kyselin. Nukleázy.4. Struktura a vlastnosti chromozomu.5. Replikace DNA.6. "Svět RNA". Typy RNA a struktura. Transkripce a translace.7. Katalytická aktivita nukleových kyseliny - ribozymy a deoxyribozymy. Molekulární evoluce a "svět RNA". Aptamery.8. Využití elektrochemie ke studiu struktury nukleových kyselin9. Struktura a funkce bílkovin:Funkce bílkovin. Složení bílkovin, struktura a vlastnosti aminokyselin, konfigurace peptidické vazby. Primární, sekundární, terciární struktura bílkovin, síly stabilizující strukturu bílkovin, kvarterní struktura.10. Proteiny vážící se na DNA, jejich sekundární struktury. Vliv teploty a pH na strukturu bílkovin.Chaperony, chaperoniny.11. Metody studia struktury bílkovin. Stanovení sekvence, molekulové relativní hmotnosti, metody identifikace proteinů.12. Využití NMR spektroskopie ke studiu biomakromolekul13. Struktura a funkce ostatních biopolymerů: Sacharidy-funkce sacharidů, typy sacharidů.Monosacharidy-struktura, konformace, optická aktivita. Polysacharidy- konformace glykosidické vazby. Glykoproteiny.14. Lipidy-složení, vztah mezi fyzikálními vlastnostmi a strukturou. Složené lipidy, steroly. Biofyzikální vlastnosti biologicky významných lipidů.15. Molekulární biofyzika buněčných membrán:Struktura membrán. Membránové bílkoviny, struktura a funkce. Pasivní a aktivní transport, difuse a osmóza. Iontové kanály. Membránový potenciál a membránové napětí. Membránová a Donnanova rovnováha. Akční potenciál a vedení vzruchu po membráně a mezi nervovými buňkami.16. Glykobiofyzika17. Metody separace biomakromolekul pro strukturní studie

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Kodíček, M., Karpenko, V. Biofyzikální chemie. Academia Praha, 2000. Tuszynski, J.A., Kurzynski, M. Introduction to Molecular Biophysics. CRC Press, Washington, DC, 2003. Bergethon, P.R. The Physical Basis of Biochemistry. The Foundations of Molecular Biophysics. Springer, 1998. Alberts, B., Bray, D., Johnson, A., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., Walter, P. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí nad Labem, 2000.

Požadavky

Znalosti v rozsahu sylabu předmětu

Garant

prof. RNDr. Viktor Brabec, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Viktor Brabec, DrSc.