Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do biologické chemie (KBF / UBCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBF / UBCH - Úvod do biologické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Základní pojmy chemie.2) Elektronová struktura atomů, ionizační energie a elektronová afinita. Elektronegativita atomu. Oxidační číslo atomu. Periodická soustava prvků. Názvosloví anorganických sloučenin, iontů, oxidů a oxokyselin.3) Chemická vazbaKovalentní, iontová, kovová, a vodíková vazba. Van de Waalsova a koordinační vazba, hydrofobní a stohovací interakce. Chemický a fyzikální přístup k popisu vazeb. Teorie rezonančních struktur.4) Prvky a jejich význam v živé přírodě a pro člověka. Biogenní a abiogenní prvky.5) Organické látkyRozdělení organických látek, jejich fyzikální a chemické vlastnosti. Základy názvosloví organických látek. Uhlovodíky, deriváty uhlovodíků. Heterocyklické sloučeniny.6) Struktura organických látek. Hybridizace atomových orbitalů.7) Chemické reakce a rovnice.8) Reakce organických látek9) Organokovové, organikřemičité a koordinační sloučeniny.Polymery. Léčiva, vybrané přírodní látky.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Nováček F. Fytochemické základy botaniky. UP Olomouc, 1986. Pacák J. Jak rozumět organické chemii. Karolinum Praha, 1997. Hrnčiar P. Organická chémia. SPN Bratislava, 1990. Orchin M. a kol. Organická chemie. Příruční naučný slovník. SNTL Praha, 1986. Panico R., Powell W.H., Richer J.-C. Průvodce názvoslovím organických sloučenin podle IUPAC. Academia Praha, 2000.

Požadavky

Pochopení podstaty chemického přístupu k problémům, zvládnutí základů chemických disciplin. Znalost základních chemických látek.

Garant

prof. RNDr. Jan Nauš, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Nauš, CSc.