Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny fyziky (KEF / DF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / DF - Dějiny fyziky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Stručná charakteristika fyziky jako vědy, jejího vývoje a metod.Předklasická fyzika. Fyzika starověkých civilizací blízkého i dálného východu. Věda ve starověkém Řecku a Římě, pythagorejci, atomisté, Aristoteles, Archimédes, Ptolemaios. Středověka renezance, arabská věda, scholastika, vznik univerzit, středověká mechanika.Klasická fyzika Vědecká revoluce 16. a 17. století, vznik a rozvoj klasické mechaniky, Galileo, Brahe, Kepler, Newton, Bernoulliové, Euler, francouzská mechanika 18.~století. Studium elektromagnetických jevů, Coulomb, Volta, Ampér, Faraday, Maxwell, elektromagnetické vlny. Klasická optika, Young, Fresnel, Dopler, spektrální analýza. Tepelné jevy a záření, zákon zachování energie,pravděpodobnost a vznik klasické statistické fyziky, Gibbs, Boltzman.Fyzika 20. století Kvantová a relativistická fyzika, Mach, Planck, Einstein, Bohr, objevy studium elementárních částic, standardní model elementárních částic a standardní kosmologickýmodel, kosmonautika a pronikání člověka do vesmíru.Fyzika v českých zemích v historickém kontextu.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Malíšek, V. Co víte o dějinách fyziky. Horizont, Praha, 1986. Štoll, I. Dějiny fyziky. Praha: Prometheus, 2009. ISBN 978-80-7196-375-2.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené látky.Zpracování a přednesení dvou referátů.

Garant

Mgr. Lukáš Richterek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Richterek, Ph.D.