Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika fyziky (KEF / DFYZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / DFYZ - Didaktika fyziky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia didaktiky fyziky Pojetí didaktiky fyziky, problémové oblasti didaktiky fyziky, didaktický systém, výukový projekt, výukový proces, fyzika jako vědecká disciplína, struktura fyziky a metody fyzikálního poznání a jejich transformace do didaktického systému fyziky. 2. Fyzika na základní škole Učební plán a osnovy fyziky na ZŠ, výukový projekt fyziky na ZŠ, problémy fyzikálního vzdělávání na ZŠ, učebnice fyziky, integrující principy fyz. vzdělávání na ZŠ. 3. Fyzika na střední škole Postavení fyziky v učebních plánech středních škol, výukové projekty fyziky, organizační formy fyzikálního vzdělávání na střední škole, učebnice fyziky. 4. Vyjadřovací prostředky školské fyziky Pojmy školské fyziky, klasifikace pojmů, vytváření pojmů ve fyzice, veličiny, zákony, teorie, zápisy veličin, jednotek a rovnic, vektorové veličiny, prostředky grafického vyjadřování funkčních závislostí ve fyzice. 5. Didaktické základy a organizace výuky Cíle fyzikálního vzdělávání, vzdělávací standardy, organizační formy a metody vyučování fyzice, vyučovací hodina fyziky, plánování vyučovací činnosti, příprava na vyučování. 6. Řešení fyzikálních úloh Typologie fyzikálních úloh, metodika řešení úloh, netradiční úlohy ve fyzice, soutěže žáků v řešení fyzikálních úloh. 7. Demonstrační pokus ve fyzice Postavení demonstračního pokusu v různých metodách výkladu učiva, metodika a technika školního experimentu, pomůcky pro demonstrační pokusy, reálný experiment a model fyzikálního děje, bezpečnost práce ve školní experimentální technice. 8. Žákovský pokus ve fyzice Organizační formy žákovské experimentální činnosti na ZŠ a SŠ, frontální a skupinové laboratorní práce, fyzikální praktikum, příklady žákovských pokusů ve výuce na ZŠ a SŠ. 9. Výuka podporovaná technickými prostředky Audiovizuální prostředky ve výuce fyziky. Výuka podporovaná výpočetní technikou. 10. Hodnocení výsledků výuky Kontrola žákovských vědomostí, organizační formy a typy zkoušek, klasifikace. 11. Mezipředmětové vztahy ve výuce fyziky Vztah fyziky k ostatním vědám, interdisciplinární a mezipředmětové vztahy, obsahová, metodická a časová koordinace, integrace přírodovědného vzdělávání. 12. Vyučování fyzice v zahraničí Postavení fyziky ve školských systémech vybraných zemí, mezinárodní komparace učebnic fyziky, významné tendence v rozvoji fyzikálního vzdělávání, modernizace výuky fyziky.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Holubová, R. Aktuální problémy výuky fyziky na SŠ. Učební text. Holubová, R. Didaktika fyziky. VUP Olomouc, 2013. Lepil, O. Didaktika fyziky- vybrané otázky. VUP Olomouc, 2013. Lepil, O., Svoboda, E. Příručka pro učitele fyziky na střední škole. Prometheus, Praha, 2007. ISBN 978-80-7196-328-8.

Požadavky

1. Student absolvuje test znalostí u Obecné didaktiky fyziky.2. Student vypracuje písemnou přípravu 3 vyučovacích hodin - výkladovou, s heuristickým či ověřovacím experimentem, s využitím multimédií.3. Student připraví didaktický test k ověřování znalostí žáků z daného tematického celku.4. V rámci kontaktní výuky předvede ukázkovou vyučovací hodinu.Příprava a prezentace ukázkové vyučovací hodiny. 95 % účast na seminářích.

Garant

RNDr. Renata Holubová, CSc.

Vyučující

RNDr. Renata Holubová, CSc.