Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a management pro fyziky (KEF / EKMF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / EKMF - Ekonomika a management pro fyziky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Management- Úvod do managementu, exkurze do historie managementu.- Základní manažerské funkce - plánování, organizování, vedení a řízení, kontrolování.- Úvod do strategického managementu.- Řízení lidských zdrojů.- Management jakosti, řízení informací a znalostí, logistický management.- Krizové řízení a řízení rizik.- Řízení změn a inovací.- Komunikování, motivace.- Týmová práce, vedení porad, prezentace, delegování, řešení problémů a vyjednávání.1. Úvod do ekonomiky (podniku) :- Ekonomika a podnik - základní vymezení, pojmy, členění.- Majetková a kapitálová struktura podniku - druhy majetku a zdroje jeho krytí.- Výnosy, náklady a hospodářský výsledek podniku - členění z různých hledisek, důraz na bod zvratu a základní obeznámení s kalkulacemi.- Výkaznictví podniku - základní orientace ve výkazech, jejich vzájemná provázanost.- Financování podniku - druhy a způsoby financování podniku, včetně vysvětlení vybraných finančních instrumentů.- Finanční analýza - významný nástroj finančního řízení podniku, procentní rozbor, poměrová analýza.- Investice - členění investic, metody hodnocení investic.- Výroba - optimalizace výrobního programu, výrobní kapacita.- Zásoby - řízení zásob a modely jejich optimalizace.2. Základy podnikání - podnikatelský plán :- Podnikání - úvod do problematiky, definice, vymezení jednotlivých právních forem.- Podnik jednotlivce - vymezení podnikání fyzických osob, výhody, nevýhody.- Obchodní společnosti - vymezení podnikání právnických osob, výhody, nevýhody.- Podnikání a instituce - definice vztahů a povinností podnikatele ke konkrétním institucím.- Podnikatelský plán - pravidla sestavování a obsah podnikatelského plán. Podnikatelský plán konkrétní firmy.- Rozhodování.- Vůdcovství, leadership a niterný leadership.- Projektový management.- Procesní řízení, management podpůrných procesů.- Marketing management.- Konkurence a globalizace.

Literatura

Robbins, P., Coulter, M. Management. 1. Vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. Rössler, M., Seidlová, L., Bláhová, L. Management I - IV. Moravská vysoká škola Olomouc, 2010. Veber, J. a kol. Management: Základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita. Management Press, Praha, 2009. Synek, M. Manažerská ekonomika. Praha : Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0515-X.Valentová, I. Podniková ekonomika I (Úvod do ekonomiky podniku). Moravská vysoká škola Olomouc, 2010. - Valentová, I. Podniková ekonomika II (Základy podnikání - podnikatelský plán). Moravská vysoká škola Olomouc, 2010.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Rössler, Ph.D., MBA

Vyučující

RNDr. Ing. Miroslav Rössler, Ph.D., MBAdoc. RNDr. Miroslav Rössler, Ph.D., MBA