Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrotechnické obvody (KEF / ELOA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / ELOA - Elektrotechnické obvody, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

* Základní pojmy z teorie elektrických obvodů - Klasifikace elektrických obvodů. Obvodové veličiny. Prvky elektrických obvodů a jejich vlastnosti v obvodech stejnosměrného proudu a v obvodech s ustálenými harmonickými proudy.* Metody řešení elektrických obvodů s ustálenými stejnosměrnými proudy - Metody postupného zjednodušování. Řešení pomocí Kirchhoffových zákonů. Metoda smyčkových proudů. Metoda uzlových napětí. Transfigurace obvodu. Věty o náhradních zdrojích. Metoda přemisťování zdrojů. Využití principu superpozice. Výkonové přizpůsobení zátěže napájecímu zdroji.* Lineární elektrické obvody s ustálenými harmonickými proudy - Vlastnosti základních obvodových prvků při harmonickém buzení. Symbolické vyjádření harmonických veličin. Početní operace s fázory. Analýza elektrických obvodů. Užití metody smyčkových proudů pro řešení elektrických obvodů s harmonickými zdroji napětí. Výkon, výkonové přizpůsobení. Rezonance. Trojfázové soustavy.* Obvody s proměnnými parametry buzené harmonickými proudy - Obvody RL a RC s proměnnými parametry. Fázorové čáry impedancí a admitancí při proměnných parametrech obvodů. Obvody buzené zdrojem harmonického napětí proměnné frekvence. Kmitočtové charakteristiky jednoduchých dvojpólů.* Úvod do analýzy elektrických lineárních dvojbranů - Rovnice dvojbranů (admitanční, impedanční, kaskádní). Základní typy dvojbranů. Spojování dvojbranů. Přenosové vlastnosti dvojbranů. Filtry a jejich vlastnosti.* Přechodné děje v elektrických obvodech - Přechodné děje v elektrických obvodech při zapnutí a vypnutí zdroje stejnosměrného napětí. Obvody s jedním zásobníkem energie. Obvody se dvěma zásobníky energie. Přechodný děj vyvolaný změnou parametrů obvodu. Přechodné jevy v obvodech harmonického napětí - připojení střídavého zdroje k nezatíženému transformátoru a k RLC obvodu. Aplikace integrálních transformací na řešení přechodných jevů. Laplaceova transformace.* Základy teorie obvodů s rozloženými parametry - Základní parametry dvouvodičového elektrického vedení. Odvození telegrafních rovnic vedení. Šíření vlny napětí a proudu na vedení, vedlejší parametry vedení, koeficient odrazu na konci vedení. Vlnová impedance vedení. Bezztrátové vedení. Přenosové vlastnosti vedení. Nezkreslující vedení.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

L. Gajdošík. Metody analýzy lineárních obvodů 1, 2. 2011. Smékal, J.: Elektrotechnika. VUT Brno, 1991 (skriptum).

Požadavky

Znalosti v rozsahu kurzu

Garant

Mgr. Milan Vůjtek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Vůjtek, Ph.D.