Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina a magnetismus (KEF / EMGU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / EMGU - Elektřina a magnetismus, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Elektrostatické pole ve vakuu - základní pojmy a zákony.2. Elektrostatické pole v dielektriku - polarizace dielektrika, vektor polarizace, dielektrická susceptibilita a relativní permitivita. Vektor elektrické indukce, dielektrické materiály a jejich využití. Energie elektrostatického pole.3. Stacionární elektrické pole - ustálený elektrický proud. Vedení elektrického proudu v polovodičích, ve vakuu, v plynech a v elektrolytech.4. Stacionární magnetické pole - základní magnetické jevy.5. Magnetické pole v látkovém prostředí - látky diamagnetické, paramagnetické a feromagnetické. Magnetické obvody.6. Nestacionární elektromagnetické pole.7. Základní charakteristiky střídavého proudu a napětí .8. Elektrické stroje - transformátory, generátory a elektromotory. Třífázový elektrický proud, točivé magnetické pole, třífázové elektromotory.9. Elektromagnetické kmity a vlny.Cvičení:Příklady z elektrostatiky, stacionárního elektrického pole, stacionárního magnetického pole a nestacionárního pole. Jejich propojení s předměty mechanika, molekulová fyzika a termodynamika a atomová a jaderná fyzika.Obsah praktika:1. Prvky ve stacionárních obvodech - chování rezistorů, kondenzátorů a cívek; metody řešení obvodů, odporové můstky.2. Prvky ve střídavých obvodech - chování rezistorů, kondenzátorů a cívek; měření kapacit, řešení obvodů a princip superpozice.3. Nelineární a řízené prvky - charakteristiky varistorů, termistorů, diod a žárovek; přechodové odporyZákladní vlastnosti RLC obvodů - napětí na jednotlivých prvcích, proudy v obvodech, výkony ve střídavých obvodech; simulační programy.4. Vyšetřování frekvenčních vlastností rezonančních obvodů - sériová a paralelní rezonance; simulační programy.5. Práce s osciloskopem - základní obsluha osciloskopu, charakteristiky signálů, True RMS hodnoty, Lissajusovy obrazce a měření fázových posuvů.6. Magnetický obvod a magnetické křivky - měření hysterezní křivek, transformátory, výkonové ztráty v magnetických obvodech.

Získané způsobilosti

Studenti, kteří absolvují tento modul, by měli získat takové znalosti v oboru "Elektřina a magnetismus" a schopnosti jejich použití ve smyslu integrace a použitelnosti v mezipředmětových vazbách, aby se podpořila jejich osobnost a rozmanitost budoucího učitele fyziky. Měli by získat dovednosti ve využití aktivizujících metod výuky, používat moderní i jednoduché pomůcky. Předpokládá se i využití netradičních forem výuky s ohledem na použití informačních a prezentačních technologií atd.

Literatura

Feynman, R. P., Gottlieb, M. A., Leighton, R., Sands, M., Leighton, R. B., Vogt, R. E., & Štoll, I. Feynmanovy přednášky z fyziky: doplněk k Feynmanovým přednáškám z fyziky. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007. ISBN 978-80-253-0391-7.Čičmanec, P. Elektrina a magnetizmus. Alfa Bratislava, 1980. Sedlák, B.; Štoll, I. Elektřina a magnetismus. Academia Praha, 1993. Záhejský, J. Elektřina a magnetismus. VUP Olomouc, 2002. Feynman, R. P. Feynmanovy přednášky z fyziky. Fragment Praha, 2002. Kubínek, R., Kolářová, H., Holubová, R. Fyzika pro každého. Rubico, 2010. Bartuška, K. Sbírka řešených úloh z fyziky I, II, III, IV. Prometheus, Praha 1997 - 2000.

Požadavky

Aktivní účast na cvičení, zápočet za účast na 80% cvičení a úspěšnost 75 % splnění 2 testů. Absolvování všech předepsaných experimentálních úloh.

Garant

doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc.Mgr. Jakub NavaříkMgr. Jan Říha, Ph.D.Mgr. Michal DudkaMgr. Jakub NavaříkMgr. Marek PavlůMgr. Milan Vůjtek, Ph.D.