Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika pro biology (KEF / FBIO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / FBIO - Fyzika pro biology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fyzikální veličiny a jednotky - Základní a vedlejší jednotky soustavy SI, skalární a vektorové veličiny2. Elektrodynamika: Stacionární elektrické pole. Rovnice spojitosti elektrického proudu, Kirchhoffovy zákony a jejich užití při řešení elektrických sítí. Ustálený elektrický proud v kovových vodičích, polovodičích, elektrolytech, plynech a ve vakuu.3. Stacionární magnetické pole: Stacionární magnetické pole, Biotův-Savartův-Laplaceův zákon, Lorentzova síla. Síly působící v magnetickém poli na nabitou částici a vodič s proudem. Magnetické pole v látkovém prostředí. Magnety.4. Nestacionární elektromagnetické pole: Faradayův zákon elektromagnetické indukce, vlastní a vzájemná indukce. Střídavé proudy. Elektromagnetické kmity a vlny.5. Zákony geometrické optiky, paprskové zobrazování, lom a odraz světla a jejich využití základní typy optických systémů, optické přístroje.6. Vlnová optika: Fyzikální podstata, vznik a šíření optického záření, vlnová rovnice, rovinná a sférická postupná vlna. Vlastnosti a klasifikace optických prostředí, disperze, absorpce a rozptyl světla. Popis a vlastnosti polarizovaného světla. Klasifikace anizotropních materiálů a jejich využití. Interference a koherence světla. Difrakce světla, metody popisu, Fresnelova a Fraunhoferova teorie difrakce, vlnová teorie zobrazování, princip optické holografie. Korpuskulárně-vlnový dualismus světla a látky, kvantové generátory světla (lasery). Základní nelineární optické jevy.7. Atomový obal, modely atomu. Elektromagnetické záření. Kvantování elektronových drah. Atomy s více elektrony, zářivé jevy v atomovém obalu. Korpuskulárně vlnový dualismus. Bohrův model atomu vodíku.8. Jádro atomu, složení, vlastnosti, modely. Radioaktivní rozpad. Jaderné procesy a energetika. Ionizující záření. Dozimetrie. Elementární částice, interakce, zákony zachování.9. Kvantové představy ve fyzice. Matematický aparát nerelativistické kvantové mechaniky (vlnová funkce, operátory fyzikálních veličin, Schrödingerova rovnice, spin mikročástice, Pauliho rovnice). Kvantová teorie systémů mnoha částic. Konkrétní aplikace kvantové mechaniky. Obecná formulace kvantové mechaniky.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

http://apfyz.upol.cz/ucebnice/prehled.htmlFeynman, R. P. Feynmanovy přednášky z fyziky. Fragment Praha, 2002. Láska, M.; Kubínek, R. Fyzika - středoškolský přehled s řešenými příklady. Rubico Olomouc, 2003. Halliday, D.; Resnick, R.; Walker, J. Fyzika (překlad). Vutium Brno, 2000. Svoboda, E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha, Prometheus, 2002. Kubínek, R. Rychlokurz fyziky. Rubico Olomouc, 1999.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené problematiky, aktivní účast na cvičení a absolvování dvou testů.

Garant

Mgr. Lukáš Richterek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie KolářováMgr. František Látal, Ph.D.Mgr. Lukáš Richterek, Ph.D.Mgr. Lucie KolářováMgr. František Látal, Ph.D.Mgr. Lukáš Richterek, Ph.D.