Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika kondenzovaných látek 2 (KEF / FKLU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / FKLU2 - Fyzika kondenzovaných látek 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Magnetické vlastnosti kondenzovaných látek. Magnetické rezonanční jevy, základní princip využití.2. Optické vlastnosti kondenzovaných látek, fenomenologický výklad, funkce odezvy, semiklasické přiblížení v teorii optických vlastností. Optické přechody v pásovém modelu krystalické látky.3. Luminiscence molekul a pevných látek. Excitace, přenos energie, emise. Stokesův zákon. Druhy luminiscence podle způsobu buzení. Aplikace luminiscence.4. Kapalné krystaly, klasifikace. Fyzikální vlastnosti. Kapalné krystaly v biologických strukturách a v biofyzice. Aplikace.5. Úvod do fyziky polymerů.6. Supravodivost - experimentální data. Nízkoteplotní a vysokoteplotní supravodivost. Pokus o výklad supravodivosti.7. Úvod do fyziky skel a amorfních látek. Struktura, pásový model. Vlastnosti.

Literatura

Eckertová L. a kol. Fyzikální elektronika pevných látek. Karolinum Praha, 1992. Dvořák L. Řešené úlohy z fyziky pevných látek. UP Olomouc, 1988. Dvořák L. Úvod do fyziky kondenzovaných látek. UP Olomouc, 1993. Kittel C. Úvod do fyziky pevných látek. Academia Praha, 1985.

Garant

prof. RNDr. Lubomír Dvořák, CSc.prof. RNDr. Miroslav Mašláň, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Lubomír Dvořák, CSc.Mgr. Vít Procházka, Ph.D.prof. RNDr. Lubomír Dvořák, CSc.Mgr. Vít Procházka, Ph.D.doc. Mgr. Jiří Tuček, Ph.D.