Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fotonika (KEF / FOTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / FOTA - Fotonika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Fyzikální principy fotoniky1. Vlnově - korpuskulární dualizmus elektromagnetického vlnění. Vymezení fotonové optiky, fotoniky, elektrooptiky a optoelektroniky.2. Základní vlastnosti, charakteristické veličiny a funkce fotonu. Jeho polohová a časová lokalizace.3. Fotonový tok a náhodnost jeho časové a lokální detekce.4. Fotonové statistiky klasických druhů optického záření.5. Fotonová statistika náhodně rozděleného fotonového proudu.6. Obecné zákonitosti interakce fotonů s atomy7. Emise a absorpce tepelného záření z hlediska interakce fotonů s atomy.8. Luminiscence z hlediska interakce fotonů s atomy, doby a zákony jejího vyhasínání.9. Základní vlastnosti polovodičů důležité v polovodičové fotonice.10. Absorpční a emisní interakce fotonů s polovodiči.11. Injekčí elektroluminiscence u polovodičů.II. Fotonické prvky a systémy12. Laserové zesilovače s hladinovými energetickými diagramy.13. Lasery s hladinovými energetickými diagramy.14. Polovodičové luminiscenční diody.15. Polovodičové laserové zesilovače.16. Polovodičové injekční lasery.17. Charakteristické veličiny polovodičových fotodetektorů.18. Polovodičové fotoodpory.19. Polovodičové fotodiody bez vnitřního zisku.20. Polovodičové lavinové fotodiody.21. Šum polovodičových fotodetektorů a optických přijímačů.22. Fotonické spínače.23. Bistabilní optická zařízení.24. Optická propojení.25. Optické počítače a procesory.26. Komponenty optických vláknových komunikačních systémů.27. Modulátory, multiplexy a vazební členy v optických vláknových komunikačních systémech.28. Charakteristické veličiny optických vláknových komunikačních systémů.29. Přijímače v koherentních optických vláknových komunikačních systémech.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

[1] Pospíšil, J.: Základy fotonové optiky I. Vlastnosti fotonu a fotonového proudu. UP Olomouc, 1999 (skriptum). [2] Pospíšil, J.: Základy fotonové optiky II. Emise a absorpce fotonů. UP Olomouc, 1999 (skriptum). [3] Saleh, B. E. A. - Teich, M. C.:Fundamentals of Photonics. J. Wiley, New York 1991 (český překlad: Základy fotoniky, svazky 1 až 4. Matfyzpress - vyd. MFF UK, Praha 1994 - 1996).

Garant

prof. RNDr. Miroslav Hrabovský, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Miroslav Hrabovský, DrSc.