Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z fyziky (KEF / FYCV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / FYCV - Cvičení z fyziky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I.cyklus úloh:1. Kalorimetrická měření. Stanovení tepelné kapacity kalorimetru výpočtem a experimentálně, určení měrného tepla pevné látky v plechovém kalorimetru, určení měrného tepla kapaliny v elektrickém kalorimetru, určení měrného skupenského tepla tání ledu v Dewarově nádobě. 2. Měření hustoty a viskozity kapalin. Měření hustoty Mohrovými vážkami, měření teplotní závislosti viskozity kapalin Englerovým viskozimetrem, měření viskozity výtokovým viskozimetrem, Höppler;v viskozimetr. 3. Regulace napětí a proudu. Regulace napětí při malém odběru proudu (hrubě, jemně), regulace napětí a proudu při větším odběru proudu. 4. Měření napětí a proudu. Závislost měřeného napětí na vnitřním odporu voltmetru,současné měření napětí a proudu, proud a napětí při paralelním a sériovém řazení odporů. 5. Měření a odporu různými metodami. Měření přímoukazujícími ohmmetry a multimetry přímá a substituční metoda měření odporů, měření můstkovou metodou odporovým drátem a s pevným poměrem odporů, vyvažování můstku, měření odporu můstky tovární výroby.II.cyklus úloh:1. Osciloskopická měření. Superpozice harmonických napětí stejného směru s různými kmitočty, určování poměru frekvencí z Lissajousových křivek, sledování jednocestně a dvoucestně usměrněného napětí, průběh střídavého napětí v obvodu se Zenerovou diodou a s tyristorem. 2. Měření kapacity a indukčnosti. Přímá metoda měření kapacity, měření na sériovém obvodu RC, přímá metoda měření indukčnosti, měření na sériovém obvodu RLC, osciloskopická měření na obvodech RC a RL. 3. Spektrofotometrie. Přístroj Spekol 10, měření absorpčního spektra roztoku CuSO4, závislost absorbance na délce optické dráhy paprsku, závislost absorbance na koncentraci roztoku, určení molárního a specifického absorpčního koeficientu látky. 4. Základní optická měření. Měření na Rayleighově interferometru, určení závislosti indexu lomu vzduchu na tlaku, měření pomocí refraktometru. 5. Pokusy s laserem. Určení ohniskové vzdálenosti a otvorové vady čoček, určení vlnové délky laserového světla, měření šířky štěrbiny, index lomu.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti aplikace poznatků.Ukázat schopnost aplikovat získané schopnosti a dovednosti při řešení konkrétních úloh v konkrétních situacích.

Literatura

" Instructions for the individual tasks are also available in the lab. Široká, M. Fyzikální praktikum. UP Olomouc, 1989. Holubová, R. Fyzikální praktikum pro chemiky. UP Olomouc, 2000. Instructions for the individual tasks are available online at.

Požadavky

Vypracování protoků všech vypsaných experimentálních úloh.

Garant

RNDr. Renata Holubová, CSc.

Vyučující

Mgr. Lucie KolářováMgr. Eva KovářováMgr. František Látal, Ph.D.