Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální základy nanotechnologií 1 (KEF / FZNA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / FZNA1 - Fyzikální základy nanotechnologií 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento dvousemestrální předmět si klade za cíl obeznámit studenty s chováním objektů, jejichž velikosti se pohybují v řádu nanometrů. V rámci prvního semestru bude student uveden do základní problematiky nanotechnologíí a nanostruktur (vymezení základních pojmů v nanosvětě, historie, vývoj a současné směry nanotechnologie, fyzikální klasifikace nanomateriálů). Velká pozornost přitom bude věnována fyzikálním jevům v nanosvětě a jejich odlišnosti od jevů, které pozorujeme v makrosvětě. V závěru semestru budou diskutovány mechanické, elektrické, optické a transportní vlastnosti nanostruktur. Řešení několika ilustrativních příkladů v rámci konkrétní problematiky pak přispěje k lepšímu pochopení fyzikálních pochodů v nanosvětě.1. Nanotechnologie a nanostruktury2. Fyzikální jevy v nanosvětě3. Mechanické vlastnosti nanostruktur4. Elektrické vlastnosti nanostruktur5. Optické a transportní vlastnosti nanostruktur

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Singleton, J. Band Theory and Electronic Properties of Solids. Oxford University Press, 2001. Bassasi, F.; Pastori Parravicini, G. Electronic and Optical Properties of Solids. Pergamon Press, 1975. Israelachvili, J. N. Intermolecular and Surface Forces. Academic Press, London, 1985. Poole, Ch.P., Owens, F.J. Introduction to Nanotechnology. John Wiley & Sons, New Jersey, 2003. Kittel, C. Introduction to Solid State Physics. John Wiley & Sons, New York, 1996. Ferry, D. K.; Goodnick, S. M. Transport in Nanostructures. Cambridge University Press, Cambridge, 1997. Dvořák, L. Úvod do fyziky kondenzovaných látek. UP Olomouc, 1993. Borisenko, V. E.; Ossicini, S. What is What in the Nanoworld, A Handbook on Nanoscience and Nanotechnology. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinhein, 2004.

Garant

doc. Mgr. Jiří Tuček, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Tuček, Ph.D.