Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální základy nanotechnologií 2 (KEF / FZNA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / FZNA2 - Fyzikální základy nanotechnologií 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento předmět navazuje na předmět Fyzikální základy nanotechnologií 1. Jeho hlavním cílem je seznámit studenty s magnetickými jevy v nanosvětě a jejich význam v moderní nanotechnologii. Pozornost je věnována magnetickým vlastnostem nanostruktur a způsobům jejich hodnocení. Popis magnetického chování nanostruktur je dále prohlouben o speciální magnetické jevy, které se staly základem moderním magnetických zařízení. Na závěr jsou pak představeni "vhodní kandidáti" nanostruktur, které našli, případně najdou uplatnění v praxi.1. Magnetické vlastnosti nanostruktur2. Frustrace a spinová skla3. Magnetooptika v nanostrukturách4. Spintronika5. "Kandidáti" nanostruktur

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Jiles, D. Introduction to Magnetism and Magnetic Materials, Second Edition. Chapman & Hall, London, 1997. Poole, Ch.P., Owens, F.J. Introduction to Nanotechnology. John Wiley & Sons, New Jersey, 2003. Blundell, S. Magnetism in Condensed Matter. Oxford University Press, 2003. Craik, D. J. Magnetism: Principles and Applications. Wiley, 1995. O Handley, R. C. Modern Magnetic Materials: Principles and Applications. John Wiley & Sons, New York, 1999. Awschalom, D. D.; Buhrman, R. A.; Daughton, J. M.; von Molnar, S.; Roukes, M. L. Spin Electronics. Kluwer Academic Publisher, Dordrecht, 2004. Mydosh, J. A. Spin Glasses: An Experimental Introduction. Taylor & Francis, London, 1993. Borisenko, V. E.; Ossicini, S. What is What in the Nanoworld, A Handbook on Nanoscience and Nanotechnology. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinhein, 2004.

Garant

doc. Mgr. Jiří Tuček, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Tuček, Ph.D.