Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matem. software v přírodovědných oborech (KEF / MATEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / MATEM - Matem. software v přírodovědných oborech, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se seznámí se základními prvky programu Mathematica a s jeho využitím v daných oblastech:1. Přehled o možnostech programu Mathematica- Výpočet- Import, vizualizace a práce s daty- Testování a filtrování dat- Konstrukce a analýza statistických modelů- Dynamické ovládání dat2. Úvod- Co je Mathematica?- Jak začít?- Základní operace- Notebook- Cvičení3. Programování I- Přiřazení a definice- Procedurální programování- Funkcionální programování- Programování s pravidly- Porovnávání programovacích stylů- Aplikace pro zpracování dat- Cvičení4. Vizualizace a grafika- Vizualizace funkce- Vizualizace dat- Volby pro grafiku- Zobrazení grafických objektů- Dynamické a interaktivní grafické výstupy- Příklady- Cvičení5. Symbolické výpočty- Polynomy- Řešení rovnic- Calculus- Úpravy výrazů- Cvičení6. Numerické výpočty- Funkce pro numerické výpočty- Práce s čísly- Práce s velkými poli- Cvičení7. Programování II- Základní pravidla- Funkcionální programování- Volby- Efektivita- Cvičení8. Práce s daty- Import a export dat- Soubory dat- Příklady- Cvičení9. Aplikace v přírodních vědách

Získané způsobilosti

Znalost syntaxe software Mathematica a aplikace pro řešení problémů z oblasti přírodních věd.

Literatura

McMahon, D. - Topa, D. A Beginner s guide to Mathematica. Boca Raton : Chapman and Hall, 2006. ISBN 1-58488-467-3.Haneberg, W. C. Computational geosciences with Mathematica. Berlin : Springer, 2004. ISBN 3-540-40245-4.Martha L. A. - James P. B. Mathematica by example. Burlington; San Diego; London : Elsevier, 2009. ISBN 978-0-12-374318-3.Hassani, S. Mathematical methods using Mathematica : for students of physics and related fields. Springer, 2003. ISBN 978-0387955230.

Požadavky

Kolokvium obdrží studenti na základě samostatné práce v programu Mathematica.

Garant

Mgr. Jan Říha, Ph.D.