Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika a molekulová fyzika (KEF / MMF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / MMF - Mechanika a molekulová fyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

MechanikaKinematika a dynamika hmotného bodu, druhy pohybů, skládání pohybů. Síla, pohybové zákony, pohybové rovnice. Inerciální a neinerciální soustavy, setrvačné síly, Coriolisova síla.Hybnost, impuls, mechanická práce, energie a výkon, moment hybnosti, zákony zachování, srážky částic.Gravitační a tíhové pole, vrhy a Keplerovy zákony.Mechanika tuhého tělesa, moment síly, skládání sil, hmotný střed, rovnováha tuhého tělesa. Otáčivý pohyb, moment setrvačnosti. Smykové tření a valivý odpor.Mechanika tekutin. Hydrostatický a aerostatický tlak, atmosférický tlak, Pascalův a Archimédův zákon. Hydrodynamika, rovnice kontinuity, Bernoulliova rovnice, proudění skutečné kapaliny, odpor prostředí.Molekulová fyzika a termikaAtomová a molekulová stavba látek. Vnitřní energie, teplo, teplota a její měření, teplotní roztažnost, měrná tepelná kapacita, kalorimetrická rovnice, přenos tepla. Struktura a vlastnosti plynů, ideální plyn, stavová rovnice, Daltonův zákon. Kinetická teorie tepla, zákony termodynamiky, entropie, tepelné děje v plynech, Carnotův cyklus, tepelné a chladicí stroje.Struktura a vlastnosti pevných látek, deformace, Hookův zákon. Struktura a vlastnosti kapalin, povrchové napětí, kapilární jevy. Fázové přeměny, fázový diagram, trojný bod, kritický stav, zkapalňování plynů.Mechanické kmity a vlny, akustikaKmity, kinematika a dynamika harmonických kmitů, kyvadlo. Skládání kmitů, rozklad kmitů na harmonické složky, nucené kmity, rezonance. Vlnění, postupné vlnění v řadě bodů, odraz a interference vlnění, stojaté vlnění, Huygensův princip, odraz a lom rovinné vlny, nerelativistický Dopplerův jev. Akustika, důsledky vlnové povahy zvuku, hladina intenzity a hlasitosti zvuku, fyzikální princip některých hudebních nástrojů, ultrazvuk.

Získané způsobilosti

Znalosti a dovednosti v rozsahu přednášené látky.

Literatura

Holubová, R. Molekulová fyzika a termodynamika. (available online at http://exfyz.upol.cz/didaktika/ourst.html). Halliday, D., Resnick, R., Walker, J. Fyzika, část 1-2. Prometheus, Vutium, 2003. Kubínek, R., Kolářová, H., Holubová, R. Fyzika pro každého. Rubico, 2010. Svoboda, E., Bakule, R. Molekulová fyzika. Academia Praha, 1992. Svoboda E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. SPN Praha, 2006. Široká, M., Bednařík, M., Ordelt, S. Testy ze středoškolské fyziky. Prometheus, 2004.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičení, vykonání zkoušky.

Garant

RNDr. Renata Holubová, CSc.

Vyučující

RNDr. Renata Holubová, CSc.RNDr. Renata Holubová, CSc.