Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná metrologie (KEF / OMET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / OMET - Obecná metrologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Měřicí metody, principy měření, dělení metod, charakteristika jednotlivých typů.2. Měřicí prostředky, měřidla, etalony, referenční materiály.3. Měřicí zařízení, vlastnosti, kalibrace a ověření, metrologická návaznost.4. Fyzikální a technické veličiny a jednotky, typy veličin, definice a dělení veličin dle řady norem ČSN ISO 80000, případně ČSN ISO 31.5. Soustavy jednotek, soustava SI, její vývoj a budoucnost,6. Základní a odvozené jednotky soustavy SI, dekadické násobky a díly, definice a význam.7. Mezinárodní metrologický slovník (VIM), definice termínů z oblasti metrologie, jejich význam, anglický překlad.

Získané způsobilosti

1 získání znalostí Uvést zaměření obecné metrologie. Pamatovat a definovat základní termíny metrologie.Popsat oblasti působení obecné metrologie.

Literatura

Kraus J. a kol. Komentář k novele zákona č.505/1990 Sb. TECH-MARKET, Praha, 2000. Prezentace přednášek. řada norem ČSN ISO 31 (pouze platné části, nenahrazené normami ČSN ISO 80000). řada norem ČSN ISO 80000, Veličiny a jednotky. TNI 01 0115, Mezinárodní metrologický slovník - Základní a všeobecné pojmy a přidružené termíny (VIM). Vyhláška 264/2000 Sb. o základních měřicích jednotkách a ostatních jednotkách. Šindelár J. a kol. Základy obecné metrologie. Edice Základy metrológie, svazek 6. Praha, SNTL, 1994. Zákon č.505/1990 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Zápisy z přednášek.

Požadavky

Docházka během výuky.Znalosti přednášené problematiky ke zkoušce.

Garant

RNDr. Tomáš Rössler, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Rössler, Ph.D.