Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prakt. z exp.techniky a měř.metod I (KEF / PEXT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / PEXT1 - Prakt. z exp.techniky a měř.metod I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 MODELOVÁNÍ POLÍ NA ELEKTROLYTICKÉ VANĚMěření magnetických ekvipotenciálů. Siločáry jsou vytvářeny graficky jako ortogonální síť.2 MĚŘENÍ KMITAVÝCH PROCESŮ NA TURBÍNOVÉ LOPATCEAnalýza mechanických kmitů na turbínové lopatce.3 KALIBRACE MANOMETRUProfesionální kalibrace manometrů, především tlakových převodníků a deformačních mano-metrů (ručkových [analogových] s Bourdonovou trubicí (běžné průmyslové provedení). 4 MĚŘENÍ POLE MECHANICKÉHO NAPĚTÍKlasický technicko-fyzikální problém tenzometrického měření a seznámení se s přesným ko-merčním měřicím zařízením.5 ČASOVÉ CHARAKTERISTIKY TEPLOMĚRUSeznámení s časovými charakteristikami komerčních jímkových snímačů teploty a matema-tickým zpracováním naměřených křivek.6 POUŽITÍ KÓDŮ V MĚŘENÍ DÉLEKNávrh a sestavení dekodéru v zařízení pro měření délek (polohy).7, 8 MĚŘENÍ TEPLOT TEPLOTNÍHO POLE - REGRESEŘízení měřicích a regulačních procesů osobním počítačem (PC, A/D,D/A ).Oblast řízení mě-řicích a regulačních procesů pomocí mikroprocesorového autonomního systému (RS232).9 REGULACE PARAMETRŮ VODNÍHO OKRUHUZvládnutí problematiky zpětnovazební regulace vodního okruhu, řízeného osobním počíta-čem.10. MĚŘENÍ VAKUA A KALIBRACE VAKUOMĚRUZvládnutí teoretických poznatků a obsluha vakuové techniky.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti aplikace poznatků.Ukázat schopnost aplikovat získané schopnosti a dovednosti při řešení konkrétních úloh v konkrétních situacích.

Literatura

[1] Jávor, T.: Analógie. Bratislava, Vydavatelstvo technickej a ekonomickej literatúry, 1972 [2] Gonda, J.: Kmitanije nosnikov a hriadelov. Bratislava, Vydavatelstvo SAV1969 [3] Kopřiva, V. : Metodika měření vlastních kmitočtů lopatek parních turbin Praha, Ústav pro technické a ekonomické informace 1957 [4] Papčenko, I., I.: Vibracionnaja pročnosč lopatok turbin Moskva, Mašgiz 1959 [5] Brepta, R., Půst, L., Turek, F.: Mechanické kmitání Praha, Sobotáles 1994 [6] Slavík, J. B.: Základy fyziky I.Praha, nakl. ČSAV 1962 [7] Odporové snímače teploty Exd 7-0301-74, ZPA Trutnov (firemní dokumentace) [8] Blatný, J. a kol. :Číslicové počítače, Praha SNTL 1980 [9] Manuál Borland Pascal ver. 7 . [10] Pátý, L.: Fyzika nízkých tlaků, Praha, SNTL 1981 [11] Zobač, L.: Základy vakuové techniky, Praha, SNTL 1954 [12] Groszkowski, J.:Techika vysokého vakua, Praha , SNTL 1981 .

Garant

RNDr. Tomáš Rössler, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Rössler, Ph.D.