Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie kurikulární tvorby (KEF / PGSKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / PGSKU - Teorie kurikulární tvorby, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Terminologie v kurikulární tvorbě. Koncipování cílů. Teorie výukových cílů. Koncipování obsahu kurikula. Vzdělávací standardy. Evaluační standardy. Výukové strategie v kurikulu. Teorie tvorby vzdělávacího programu. Kompetence v kurikulárních materiálech. Role ředitele školy a sociálních partnerů při tvorbě kurikula. Učitel a kurikulární tvorba. Evaluace vzdělávacích programů. Osobnost žáka a kurikulum. Hodnoty a cíle v kurikulu. Kurikulární tvorba v ČR. Kurikulární tvorba v přírodovědných předmětech u nás a v zahraničí. Rámcové vzdělávací programy. Školní vzdělávací program. Kultura školy a kurikulum. Vyváření učící se komunity a kurikulum. Proces změny a kurikulum. Modulární přístup k tvorbě kurikula. Moduly, jejich teorie a projektování. Tradičně předmětový přístup k tvorbě kurikula. Integrovaný přístup k tvorbě kurikula. Komparace přístupů a trendů k tvorbě kurikula v zemích EU. Modulární přístup k tvorbě kurikula v terciálním vzdělávání.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Posner G. J., Rudnitsky A. N. Course Design. New York: Longman, 1997. Betts M., Smith R. Developing the Credit-based Modular Curriculum in Higher Education. London: Falmer Press, 1998. Fullan M. Change Forces. London: The Falmer Press, 1999. Nezvalová D. Kurikulární tvorba. Olomouc, UP, 1997. Nezvalová, D. Moduly pro profesní přípravu učitele přírodovědných předmětů a matematiky, 1. vyd. Olomouc, Univerzita Palackého, 2008. ISBN 978-80-244-1912-1.www.msmt.czwww.uiv.czwww.vuppraha.cz

Požadavky

Schopnost definovat základní pojmy jednotlivých tematických celků

Garant

prof. RNDr. Danuše Nezvalová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Danuše Nezvalová, CSc.