Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané poznatky soudobé fyziky (KEF / PGSSF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / PGSSF - Vybrané poznatky soudobé fyziky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj fyziky ve 20. století a její perspektivy - přehled, stěžejní poznatky a zákonitosti, fyzikální základ soudobého přírodovědného obrazu světa.Vybrané poznatky speciální a obecné teorie relativity - transformace STR do didaktického systému fyziky.Jaderná a subjaderná fyzika - fyzika mikrosvěta, modely v atomové a jaderné fyzice, elementární částice, pokroky částicové fyziky, standardní model.Nanostruktury a nanotechnologie - nanostruktury z pohledu kvantové fyziky, příklady nanostruktur a jejich aplikací v nanotechnologiích, uhlíkové nanostruktury, nanoelektronika.Aplikace fyzikálních poznatků v soudobých technologiích - fyzikální základy mikroelektroniky, kapalné krystaly a jejich aplikace, fyzikální základy komunikačních technologií.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Hubeňák, Jos., Hubeňák, J. Aplikovaná fyzika a moderní elektronika. Repronis, Ostrava, 2007. ISBN 978-80-7329-158-7.Eckertová, L. Cesty poznávání ve fyzice. Prometheus, Praha, 2004. ISBN 80-7196-293-7.Lepil, O. a kol. Inovační témata středoškolské fyziky. Prometheus, Praha (v tisku), 2009. Holubová, R., Kubínek, R., Lepil, O., Mašláň, M. Nové poznatky ve fyzice. Repronis, Ostrava, 2007. ISBN 978-80-7329-155-6.http://www.ktf.upol.cz/tom/vkf.pdfHolubová, R. Vybrané problémy současné fyziky. UP Olomouc, 2007. ISBN 978-80-244-1690-8.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené problematiky

Garant

prof. RNDr. Miroslav Mašláň, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Miroslav Mašláň, CSc.