Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Virtuální instrumentace (KEF / PGSVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / PGSVI - Virtuální instrumentace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Konstrukce číslicových měřicích systémů, principy realizace. Zaměření se na počítačem řízené ČMS, princip virtuální instrumentace, praktické ukázky. Úvod do programování v LabVIEW, tvorba virtuálního přístroje - čelní panel a blokový diagram. Simulace měření - generování a analýzy signálů, základní algoritmy programování, vytvoření uživatelsky příjemného ovládání VI. Komunikace s externími přístroji, používání přístrojových ovladačů ČMS. Řízení experimentu/měření počítačem, zpracování reálných dat. Realizace počítačového ČMS se zásuvnými (PCI) a externími (USB) měřicími kartami, používání DAQ ovladačů, vytvoření aplikace. Měření rychlých analogových a digitálních signálů. Tvorba "profi" VI pomocí LabVIEW projektu. Programování systémů s RTOS (LabVIEW Real-Time), používání PXI, CompactRIO, FPGA - paralelní provádění kódu. Vzdálené měřicí systémy, zveřejnění měření na "webu".

Získané způsobilosti

AplikaceAplikace znalostí virtuální instrumentace v praxi.Vývoj počítačem řízených měřicích systémů.Užití měřicího hardware a programových algoritmů v experimentech.

Literatura

Haasz V., Roztočil J., Novák J. Číslicové měřicí systémy. CVUT Praha, 2000. Čejka M. Elektronické měřicí systémy. FEKT VUT v Brně, Brno, 2002. Vedral J., Fischer J. Elektronické obvody pro měřicí techniku. ČVUT, 1999. http://www.ni.com/. internetový zdroj. Travis J., Kring J. LabVIEW for Everyone: Graphical Programming Made Easy and Fun. Prentice Hall, 3 edition, 2006. Čejka M. Použití počítačů v měřicí technice. FEKT VUT v Brně, Brno, 2002. Tumanski S. Principles of Electrical Measurement. Series in sensors. Taylor & Francis, New York, 2006. Vlach J. a kol. Začínáme s LabVIEW. BEN technická literatura, Praha, 2008. Pechoušek J. Základy programování v LabVIEW. UP Olomouc, 2004.

Požadavky

Znalosti v rozsahu programu předmětu.

Garant

doc. RNDr. Jiří Pechoušek, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Pechoušek, Ph.D.