Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průběžná pedagogická praxe pro DS (KEF / PPPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / PPPR - Průběžná pedagogická praxe pro DS, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student vykonává asistentskou nebo individuální náslechovou pedagogickou praxi na střední škole (vybírá si jednu variantu praxe). Student pracuje pod vedením zkušeného učitele příslušné školy, který je aprobován pro výuku daného předmětu na tomto typu školy.V rámci asistentské praxe student asistuje učiteli při výuce, provádí demonstrace, skupinové práce pro žáky a laboratorní úlohy. Student se na asistentskou praxi připravuje a svoji činnost pravidelně reflektuje. Tyto písemné záznamy předává fakultnímu učiteli.Náslechová praxe je zaměřena na pozorování činnosti učitelů a žáků ve vyučovacích hodinách s následnou analýzou prováděnou ve spolupráci s učitelem. Student si samostatně vybírá školu, kde realizuje pouze náslechy. Má možnost pozorovat obecné pedagogické jevy a předmětově orientované problémy (rámcové a školní vzdělávací programy, dosavadní učební osnovy předmětu, metody výuky, cíle výuky, materiální zajištění předmětu, využití didaktické techniky, mikropočítačů aj.).

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti syntézy poznatků.Integrovat teoreticky získané poznatky do praxe, navrhovat řešení, formulovat závěry.

Literatura

Dokumentace školy. Petty, G., & Foltýn, J. Moderní vyučování. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0367-4.Pasch M. a kol. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Portál, Praha, 1998. Rámcový vzdělávací program gymnaziálního vzdělávání (www.vuppraha.cz). Učebnice přírodovědných předmětů.

Požadavky

Student ve spolupráci s učitelem, kterému asistuje, vytvoří projekt této praxe. Ukončený a vyhodnocený projekt v rozsahu 5-8 stran vkládá do svého portfolia. Během náslechové praxe zpracuje akční výzkum, téma si sám zvolí po konzultaci s učiteli dané školy. Zpracovaný akční výzkum v rozsahu 5-8 stran a 3 hospitační záznamy vkládá do svého portfolia.

Garant

prof. RNDr. Danuše Nezvalová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Danuše Nezvalová, CSc.RNDr. Jana Slezáková, Ph.D.