Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Repetitorium středoškolské fyziky (KEF / RSŠF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / RSŠF - Repetitorium středoškolské fyziky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kinematika hmotného bodu. Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb, zrychlení, volný pád, kruhový pohyb, skládání pohybů, kinematika STR.Dynamika hmotného bodu. Newtonovy pohybové zákony, dostředivá síla, hybnost, zákon zachování hybnosti, dynamika.Práce a energie. Mechanická práce, mechanická energie, zákon zachování energie, výkon, účinnost, pružný a nepružný ráz.Mechanika tuhého tělesa. Moment síly, momentová věta, skládání a rozklad sil, rovnovážná poloha tělesa, těžiště, moment hybnosti, otáčivý pohyb, moment setrvačnosti.Gravitační pole. Newtonův gravitační zákon, intenzita gravitačního pole, gravitační pole Země, pohyby v gravitačním poli Země.Hydro- a aeromechanika. Hydrostatika, tlak v kapalinách, Archimédův zákon, tlak vzduchu, proudění ideální a reálné kapaliny.Základy molekulové fyziky a termodynamiky. Kinetická teorie látek (pohyb molekul, vzájemné silové působení molekul), molární veličiny, teplota a teplo,kalorimetrie. Děje v plynech. Ideální plyn, stavová rovnice, děje v plynech, kruhový děj a práce plynu, tepelný motor.Elektrický proud v kovech Ohmův zákon, odpor vodiče, jednoduché obvody stejnosměrného proudu, Kirchhoffovy zákony,tepelné účinky, práce a výkon.Geometrická optika. Šíření světla, odraz a lom, optická zobrazení, optické přístroje.Elektromagnetické záření.Základní poznatky speciální teorie relativity.Jaderná fyzika. Atomové jádro, přirozená radioaktivita, rozpadový zákon.Základní poznatky kvantové fyziky.

Získané způsobilosti

Na konci tohoto kurzu bude student schopen: porozumět základnímu středoškolskému kurzu fyziky.

Literatura

Holubová, R. Repetitorium středoškolské fyziky. VUP Olomouc, 2012. Svoboda E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. SPN Praha, 2006. Učebnice fyziky pro gymnázia.

Požadavky

Řešení příkladů z uvedené problematiky.

Garant

RNDr. Renata Holubová, CSc.