Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie podobnosti a modelování (KEF / TPOMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / TPOMO - Teorie podobnosti a modelování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rozměrová analýza. Úvod do problematiky. Homogenita fyzikálních rovnic. Fyzikální podobnost, kriteria podobnosti, model a dílo.2. Modelování založené na soustavě fyzikálních rovnic. Obyčejné diferenciální rovnice. Parciální diferenciální rovnice. Použití rozměrové analýzy při řešení základních rovnic matematické fyziky.3. Modelování v mechanice tuhých těles. Pokusy na modelu. Příklady.4. Modelování v mechanice pružných a poddajných těles. Statické namáhání. Kmitání konstrukcí a soustav těles. Vyšetřování elastické stability modelu. Podobnost a plasticita.5. Rozměrová analýza v mechanice tekutin. Nestlačitelné tekutiny. Proudění tekutin. Povrchové napětí kapalin. Nenewtonovské tekutiny.6. Rozměrová analýza v termomechanice. Sdílení tepla. Prostup tepla. Proměnná teplota na povrchu tělesa. Vnitřní zdroje tepla.7. Rozměrová analýza v elektrotechnice. Dimenze v elektrotechnice. Magnetofluidní jevy.8. Membránová analogie. Teoretické základy. Zařízení pro vytváření a měření membrán.9. Analogie elektrického pole v plošném vodiči. Elektrolytická vana. Elektrické modely z polotuhých a tuhých plošných vodičů. Harmonický analyzátor.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Kuneš, J. Modelování tepelných procesů. SNTL, Praha, 1989. Kožešník, J. Teorie podobnosti a modelování. Acadamia, Praha, 1983. Kuneš, J.; Vavroch, O.; Franta, V. Základy modelování. SNTL, Praha, 1989.

Garant

RNDr. Tomáš Rössler, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Rössler, Ph.D.