Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie signálů a informace 2 (KEF / TSI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / TSI2 - Teorie signálů a informace 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní znaky a druhy analogových modulací signálů.2. Amplitudové modulace a vliv šumu na amplitudově modulovaný signál.3. Úhlové modulace a vliv šumu na úhlově modulovaný signál.4. Vzorkování a impulsové modulace signálů.5. Kvantování a číslicové modulace signálů.6. Mnohocestné signály.7. Užití programu Matlab při modelování modulací signálů8. Vymezení a základní pojmy teorie informace. Informace a její kvantitativní míry.9. Základní druhy a vlastnosti informační entropie.10. Střední vzájemná informace a její vlastnosti.11. Kódování a redundance informace.12. Přenos informace diskrétním kanálem.13. Přenos informace spojitým kanálem.14. Souvislost informace s termodynamickou entropií.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostíDefinovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů z oblasti modulace signálů a teorie informace.

Literatura

Pospíšil, J. Teorie informace. UP Olomouc (skriptum), 1993. Pospíšil, J. Teorie zpracování signálů. UP Olomouc, 1994. Yeung, R.W. A First Course in Information Theory. Springer. New York, USA, 2002. MacKay, D. J. C. Information Theory, Inference, and Learning Algorithms. Cambridge, 2003. Uhlíř, J., Sovka, P. Číslicové zpracování signálů. ČVUT Praha, 2002. Young, P.H. Electronic communication techniques. Ch.E.Merrill Publ. Comp. and Bell - Howel Comp. Columbus, 1985. Černý, J. Entropia a informácia v kybernetike. Alfa Bratislava, 1981. Goldman, S. Information theory. Prentice - Hall Inc., 1953. Ertinger, Z.; Sklenář, J. Signály a soustavy. VUT Brno, 1980. Havrda, J. Stochastické procesy a teorie informace. ČVUT Praha (skriptum), 1982. Bajcsy, J.; Vítovec, J. Telemetria a prenos údajov. Alfa Bratislava a SNTL Praha, 1988. Prchal, J. Teorie informace. ČVUT Praha (skriptum), 1971. Hoffner, V. Úvod do teorie signálů. SNTL Praha, 1987.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené problematiky. Je kladen důraz na pochopení metod modulace signálů a základů teorie informace. Doporučuje se maximální účast na přednáškáchPožaduje se domácí příprava na cvičení

Garant

doc. RNDr. Libor Machala, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Libor Machala, Ph.D.doc. RNDr. Libor Machala, Ph.D.