Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie signálů a informace 1 (KEF / TSII1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / TSII1 - Teorie signálů a informace 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení signálů, teorie signálů a přenosových soustav.2. a 3. Fourierova analýza determinovaných signálů a impulsů a její praktické provádění.4. Konvoluce a Fourierovo spektrum.5. Laplaceova a Hilbertova transformace.6. Korelace determinovaných signálů.7. Vlastnosti lineárních a nelineárních přenosových soustav.8. Charakteristické funkce a veličiny náhodných procesů a jejich realizací.9. Výkonová spektra náhodných procesů a jejich realizací.10. Přenos náhodného signálu lineární soustavou.11. Vliv šumu na signál.12. Číslicové signály a jejich přenos.13. Číslicové přenosové soustavy, jejich chybovost a modelování.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o přenosových aspektech signálů a způsobech jejich zpracování. Studenti se seznámí s Fourierovou transformací, vlastnostmi lineárních přenosových soustav, šumech a digitálních signály.

Literatura

Yeung, R.W. A First Course in Information Theory. Springer. New York, USA, 2002. Pospíšil, J. Analýzy a přenosové aspekty signálů. UP Olomouc, 1994. Uhlíř, J., Sovka, P. Číslicové zpracování signálů. ČVUT Praha, 2002. Young, P.H. Electronic communication techniques. Ch.E.Merrill Publ. Comp. and Bell - Howel Comp. Columbus, 1985. Ertinger, Z.; Sklenář, J. Signály a soustavy. VUT Brno, 1980. Bajcsy, J.; Vítovec, J. Telemetria a prenos údajov. Alfa Bratislava a SNTL Praha, 1988. Levin, B.R. Teorie náhodných procesů a její aplikace v radiotechnice. SNTL Praha, 1965. Bogr, J.; Čajka, J.; Šebesta, V. Teorie přenosu zpráv. SNTL Praha, 1975. Hoffner, V. Úvod do teorie signálů. SNTL Praha, 1987. Angot, A. Užitá matematika pro elektrotechnické inženýry. SNTL Praha, 1972.

Požadavky

Požadavky v rozsahu sylabu přednášky. Je kladen důraz na pochopení pojmu Fourierova transformace.

Garant

doc. RNDr. Libor Machala, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Libor Machala, Ph.D.