Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umění a věda - minulost a přítomnost 1 (KEF / UVMP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / UVMP1 - Umění a věda - minulost a přítomnost 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška představí významné příklady zájmu umělců o vědu a vědců o umění, rozcestí umění a vědy v průběhu renesance a baroka. Další část problematiky ukáže studentům schopnosti uměleckého díla sdělit podstatné skutečnosti o světě a o člověku od 19. století do současnosti. Poslední díl předmětu se bude věnovat případům takových událostí, kdy se umění zasloužilo o vědecké poznání, a jiných, kdy se věda zasloužila o vynikající umělecká díla. Seminář bude zaměřen na diskusi a výměnu myšlenek mezi vyučujícím a studenty.

Získané způsobilosti

Syntéza (Předměty zaměřené na získání schopnosti syntézy poznatků):Rozpoznat charakter vzájemné součinnosti uměleckých disciplín (malby, kresby, grafiky, sochařství, uměleckého řemesla, designu) s vědeckými disciplínami, zejména z oblasti fyziky a techniky.Navrhnout nové možnosti spolupráce mezi uměleckými a vědeckými disciplínami.Shrnout plodné oblasti spolupráce mezi vědou a uměním od 16. do 21. století.

Literatura

Purš, I.; Karpenko, V. (eds). Alchymie a Rudolf II. Hledání tajemství přírody ve střední Evropě v 16. a 17. století. Artefactum Praha, 2011. Daniel, L. Galileo Galilei, renesanční tradice a malířství florentského seicenta: české příklady. Facultas philosophica. Acta Universitatis Palackianae Olomucensis, 149-169, 2000. Sturken, M.; Cartwright, L. Studia vizuální kultury. Portál Praha, 2009. Bell, J. Nové dějiny umění. Argo Praha, 2010. Kulka, T.; Ciporanov, D. (eds). Co je umění? Texty angloamerické estetiky 20. století. Pavel Mervart, 2010. Freedberg, D.; Scott, A. Fossil Woods and Other Geological Specimens: The Paper Museum of Cassiano dal Pozzo, Natural History Series, III. Harvey Miller Publishers, 2000. Gioni, M. The Encyclopedic Palace / Il Palazzo Enciclopedico. Guida breve. 55. Esposizione Internazionale d Arte. Venezia: Marsilio, 2013. Freedberg, D. The Eye of the Lynx: Galileo, His Friends, and the Beginnings of Modern Natural History. The University of Chicago Press, 2002. Daniel, L. "Touhou zemřít mřu a hynu". Ikonografické poznámky k zániku a vzkříšení v umění 16. a 17. století. In: M. Knížák (ed.), Konec světa?, 82-99, 2000.

Požadavky

Účast na přednáškách, aktivní účast na seminářích, znalosti faktů a myšlenkových principů v rozsahu programu předmětu.

Garant

prof. PhDr. Ladislav Daniel, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ladislav Daniel, Ph.D.