Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Virtuální instrumentace v experimentech (KEF / VIJF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEF / VIJF - Virtuální instrumentace v experimentech, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Principy virtuální instrumentace - využití LabVIEW, aplikace výkonných DAQ zařízení, tvorba měřicích systémů s RTOS (PXI, CompactRIO, FPGA).2. Techniky synchronizace a trigrování - synchronizace procesů zpracování a generování signálů, typy analogových a digitálních trigrů, možnosti "spouštění" měření.3. Zpracování signálu z detektoru - typy detektorů (základní charakteristiky, výstupní signál), digitalizace signálu, DSP techniky zpracování/úpravy/analýzy signálu z detektoru - impulzů, optimalizace mrtvé doby spektroskopického systému.4. Amplitudová a časová analýza signálu - princip měření SCA a MCA, metody potlačení a korekce překryvu impulzů v signálu, určování doby příletu fotonu/částice do detektoru (time-of-flight, TOF).5. Realizace Mössbauerova spektrometru pomocí VI - principy DAQ pro MS, synchronizace procesů generování signálu rychlosti pohybu zářiče a analýzy signálu z detektoru, akumulace dat, realizace fyzikálního principu MS, typy MS.6. Koincidenční metody měření - principy koincidenčních/antikoincidenčních systémů, použití DSP technik, využití TOF informace, měření doby života excitovaných jader, realizace Mössbauerova spektrometru s časovým rozlišením (TDMS).7. Rozsáhlé jaderné experimenty - využití VI ve "světových" experimentech.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí z oblasti získávání a analýzy signálů z detektorů ionizujícího záření. Studenti budou seznámeni s principy a metodami používanými v experimentech jaderné fyziky.

Literatura

Gerndt, J. Detektory ionizujícího záření. ČVUT Praha, 1994. Vedral, J.; Fischer, J. Elektronické obvody pro měřicí techniku. ČVUT, Praha, 1999. Mašláň, M. Mössbauerova spektroskopie. UP Olomouc, 1992. Pechoušek, J. Mössbauerův spektrometr jako virtuální měřicí přístroj v systému CompactPCI/PXI. Dizertační práce, Olomouc, 2006. Ahmed, S. N. Physics and Engineering of radiation detection. Academic Press, 2007. Gordon, G. Practical Gamma-ray spectrometry. Wiley, 2008. Ďaďo, S., Kreidl, M. Senzory a měřící obvody. ČVUT Praha, 1996. Vlach, J., Havlíček, J., Vlach, M. Začínáme v LabVIEW. BEN technická literatura, Praha, 2008. Pechoušek, J. Základy programování v LabVIEW. Vydavatelství UP, Olomouc, 2004.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce. Zpracování semestrální práce na vybrané téma a její prezentace.

Garant

doc. RNDr. Jiří Pechoušek, Ph.D.