Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilý racionální návrh léčiv (KFC / ADD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / ADD - Pokročilý racionální návrh léčiv, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Racionální návrh léčiv (angl. "Drug design") je hledání nových léčiv za pomoci znalosti biologického cíle s využitím celé škály nejčastěji počítačových technik, které mají za cíl napomoci s výběrem látek pro biologické testování. Přednáška je doplňována řadou praktických cvičení, v průběhu kterých si studenti sami vyzkouší diskutované metody na počítačích.1. Úvod do problematiky2. Objevování nových biologicky aktivních látek3. Farmakologické a fyzikálně chemické vlastnosti látek4. Cvičení: software - výpočty vlastností, webové aplikace, databáze5. Farmakologické cíle a struktura biomolekul6. Cvičení: vizualizace, PDB databáze, soubory, elektronová hustota7. Dokování, molekulová mechanika a dynamika8. Cvičení: dokování a molekulová mechanika a dynamika9. Metody pro výpočty vazebné volné energie, IC50 a inhibičních konstant10. Cvičení: skórovací funkce11. Cvičení: pokročilé metody pro výpočty vazebné volné energie12. Vývoj a budoucnost farmaceutického průmysluPřednáška navazuje na přednášku Drug Design - Racionální návrh léčiv (KFC/DD)

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy aplikované na návrh léčiv in silico metodami a jejich vyzkoušení na modelových příkladech.

Literatura

Young, D.C. Computational Drug Design. Wiley, 2009. Krogsgaard-Larsen, P., Stromgaard, K., Madsen, U. Textbook of Drug Design and Discovery (4th Ed.). CRC Press, 2010. Abraham, D.J., Rotella, P.R. Burger s Medicinal Chemistry, Drug Discovery and Development (7th edition). Wiley, 2010. Young D.C. Computational Chemistry, a Practical Guide for Applying Techniques to Real World Problems. Wiley, 2001. Leach AR. Molecular Modelling - Principles and Applications (2 edition). Pearson Education, 2001. Alvarez, J. & Shoichet B. (Eds.). Virtual Screening in Drug Discovery. Taylor&Francis, 2005.

Požadavky

Provést krátký projekt návrhu léčiva dle vlastní volby k projevení získaných znalostí, prokázat schopnost diskutovat na téma zvolené zkoušejícím.

Garant

prof. Ing. Pavel Hobza, DrSc.

Vyučující

RNDr. Karel Berka, Ph.D.