Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace počítačů v měřicích systémech (KFC / APMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / APMS - Aplikace počítačů v měřicích systémech, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do měření v chemii. Měřící řetězec, senzory.2. Číslicové počítače a jejich využití pro získávání dat. Hardware počítače - sběrnice, porty, multifunkční karty pro sběr dat, výrobci a parametry. Operační systémy počítačů - multitasking, threading.3. Převod neelektrických veličin na elektrické, propojování přístrojů - impedanční přizpůsobení, napěťové úrovně, šum a rušení, stínění. Operační zesilovače.4. Převod AD a DA, obvody Sample and Hold, rozlišení AD a DA převodů, interpolace.5. Rozhraní mikropočítačů - RS 232-C, CENTRONICS, IEEE 488 - GPIB rozhraní pro připojování měřicích zařízení, USB - charakteristiky, principy komunikace. Měřící řetězce - PXI, VXI apod.6. Logické stavy, číselné systémy, typy logických obvodů, fuzzy logika, digitální technika.7. Událostmi řízené programování - Lab View - úvod do práce s programovacím prostředím pro tvorbu "virtuálních přístrojů".8. Lab View - pokračování, alternativní programovací nástroje (Visi-DAQ apod.).9. LabView - sběr dat. Základní programovací techniky vstupu a výstupu dat - Adresace V/V zařízení, techniky řízení vstupu dat (softwarové řízení vstupu dat, řízení pomocí přerušení, DMA - přímý přístup do paměti). Rozbor dosažitelné rychlosti.10. Čítače a časovače. Analýza dat a zpracování signálu. Fourierova transformace, filtrace signálu, statistika, konvoluce, frekvenční charakteristika.Praktické úlohy:11. Programování jednoduchých experimentů v Lab View - připojení kyslíkové elektrody, konduktometrie, potenciometrie.12. Ovládání experimentu - autotitrátor, hlídání a indikace mezních stavů v průběhu měření, tvarování (změna šířky) digitálních impulsů. Udržování konstantní úrovně ovládané veličiny - komparátor, Schmittův klopný obvod, pojem hystereze. Praktické příklady v Lab View.13. Komunikace pomocí portů a rozhraní - přenos dat mezi PC pomocí kabelů, jednoduché úlohy na ovládání přístrojů pomocí portů (ventil byrety, klepátko rtuťové elektrody apod.).

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v problematice využití PC pro ovládání přístrojů a sběr dat, základní znalosti v číslicové a analogové elektronice, základy programování v LabView.

Literatura

Hrbáč, J. Aplikace počítačů v měřicích systémech. VUP Olomouc, 2013. Mašláň M., Žák D. Logické obvody. Olomouc, 1994. Mašláň, M. Operační zesilovače. UP Olomouc, 1991. Čejka M. Použití počítačů v měřicí technice. FEKT VUT v Brně, Brno, 2002. Vlach, J., Havlíček, J., Vlach, M. Začínáme v LabVIEW. BEN technická literatura, Praha, 2008.

Požadavky

Vypracování seminární práce na zadané téma, písemný test, diskuse.

Garant

Mgr. Dalibor Jančík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dalibor Jančík, Ph.D.Mgr. Jakub Navařík