Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář fyzikální chemie (KFC / BSFC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / BSFC - Seminář fyzikální chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do fyzikální chemie. Elektrochemie1. Základní představy o elektrolytech a elektrolýze. Vodivost elektrolytu a její měření. Molární vodivost. Využití vodivostních měření. Konduktometrie, konduktometricé titrace. Převodová čísla.2. Aktivita a aktivní koeficient elektrolytů - silné elektrolyty. Iontová čísla. Debyeova- Hückelova teorie.3. Rovnováhy v roztocích slabých elektrolytů. Vývoj pojmu kyseliny a báze. Kvantitativní popis protolytických rovnováh. Autoprotolýza vody. Konstanty kyselosti a bazicity. Pufry, pH, Hendersonova- Hasselbachova rovnice. Amfoterní elektrolyty.4. Základní představy o elektromotorické síle galvanického článku.Elektrodový potenciál. Nernstova rovnice pro elektrodový potenciál. Klasifikace poločlánků - elektrod. Elektrody prvního druhu. Elektrody druhého druhu. Elektrolyty oxidačně-redukční. Iontově selektivní elektrody. Potenciometrie, měření pH. Potenciometrické titrace. Elektrická dvojvrstva.5. Elektrolýza a chemické zdroje proudu.Elektrodová polarizace. Přepětí. Princip polarografie. Voltametrie. Amperometrické titrace. Coulometrie.6. Koloidní soustavy Příprava solí. Dialýza. Elektrodialýza, ultrafiltrace. Sedimentace. Elektroosmosa. Elektroforesa. Emulze. Pěny. Aerodisperze a životní prostředí.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Brdička R., Dvořák J. Fyzikální chemie. Academia Praha, 1988. Fischer, O. a kol. Fyzikální chemie. SPN, Praha, 1983.

Požadavky

složení zkoušky

Garant

prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.