Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemická struktura (KFC / CHST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFC / CHST - Chemická struktura, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška představuje logický celek, který respektuje vznik a vývoj kvantové mechaniky i její současné aplikace. Závěr první části je věnován popisu a možnostem využití principů Newtonovské mechaniky a molekulární dynamiky. Druhá část přednášky představuje nezbytný teoretický úvod metod molekulární spektroskopie. Cílem přednášky je dát studentům ucelený obraz o vývoji a současném stavu elektronových struktur atomů a molekulárních struktur. Výklad je veden tak, aby poznatky byly studentům užitečné i s výhledem pro příští desetiletí. Výběr přednášené látky byl proveden tak, aby vhodně doplnil stávající soubor přednášek chemie a ukázal jejich provázanost s ostatními studijními programy. Přednáška není určena pouze studentů chemie, ale i studentům biologických a fyzikálních předmětů a biochemie.1. Záření černého tělesa, fotoelektrický jev, částice a vlny, princip neurčitosti, atomová spektra2. Formalismus kvantové mechaniky, operátory, Schrödingerova rovnice3. Částice v pravoúhlé jednorozměrné potenciálové jámě4. Elektron v poli centrální síly, atomový orbital5. Molekulový ion vodíku, vazby jako překryv atomových orbitalů, homogenní a heterogenní biatomické molekuly6. Teorie VB, teorie molekulových orbitalů, variační princip, jednoelektronová aproximace, self-consistent field (SCF), Hartree-Fockova (HF) metoda, Hückelova metoda7. Elektronová korelace, poruchové metody, Moller-Plesetova metoda (MPn), konfigurační interakce CI, vázané klastry CC, multireferenční metody8. Plocha potenciální energie, reakce molekul, Eyringova teorie9. Mezimolekulové interakce a jejich význam10. Molekulová mechanika (MM), klasická molekulová dynamika (MD)11. Hybridní metody QM/MM, enzymová katalýza12. Rotační a vibrační spektroskopie13. Elektronová spektroskopie14. Excitace molekul, monomolekulární a bimolekulární relaxační procesy, Jablonského diagram, fotochemie

Získané způsobilosti

Popsat strukturu atomů a molekul na základě kvantové mechaniky

Literatura

Moore, W. J.:. Fyzikální chemie. SNTL Praha, 1981. Lasovský, J. Chemická struktura I, skriptum UP Olomouc. Olomouc, 1985. Lasovský, J.:. Chemická struktura II, skriptum UP Olomouc. Olomouc, 1985. Polák, R., Zahradník R.:. Kvantová chemie. Academia, Praha, 2000. Skála, L.:. Kvantová teorie molekul. Karolinum, Praha, 1994. Havlas, Z.:. Metody a aplikace teoretické chemie, ÚOCHB. UOCHB Praha, 1997. Leach ,A.R.:. Molecular Modelling,Principles and Applications. Singapore, 1996. Otyepka, M. Struktura atomů a molekul. Olomouc, 2010.

Požadavky

Student musí prokázat schopnost diskutovat na zkoušejícím zadané téma (2 otázky)

Garant

prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D.